19. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

JULEGAVE TIL UTLANDET: Har du planlagt å sende julegaver til utlandet i år, begynner du å få dårlig tid om pakken skal nå fram til julaften. (Foto: Posten)

Fristene i ferd med å gå ut for pakker til utlandet

Skal du være helt sikker på at julegavene dine til utlandet når fram til julaften må du i enkelte tilfeller allerede denne uken få sendt av gårde pakkene dine.
Annonse

– For å sende julegaver til blant annet USA, Mexico og Marokko går fristen ut allerede denne uken. Det er fortsatt mulig å sende etter dette, men da kan ikke Posten garantere at pakken kommer fram til julaften, sier pressesjef Kenneth Tjønndal Pettersen i Posten Bring.

De aller fleste land i Europa har sendingsfrist i 8. desember, mens fristen i Skandinavia er 13. desember. For pakker til andre verdensdeler begynner fristene å løpe allerede nå i slutten av november.

Annonse

– Basert på tidligere julepost så vet vi at det i tiden fram mot høytidene vil være ekstra stor pågang med både pakker og post til alle verdens destinasjoner. Derfor lønner det seg å være tidlig ute, selv om fristen er et stykke fram i tid, forklarer Pettersen.

Pressesjefen kommer også med noen gode råd for å sikre at pakken kommer fram – i tilfelle adresselappen skulle bli borte.

– Sørg for at julegavene er pakket inn på en god måte. Unngå gaffateip, erfaringsmessig festes ikke adressekortene godt nok på denne måten. For å være helt sikker er det også lurt å legge ved en lapp med avsender og mottager inne i pakken du sender, sier han.

Skulle fristen likevel glippe, kan du sende pakkene som ekspresspakker til de aller fleste land – også utenfor Europa fram til 14. desember, men det vil koste ekstra.

– For sendinger innad i Norge avhenger fristen av hvor langt du skal sende post eller pakker. Sjekk derfor på Postens nettsider eller hør med ditt lokale hentested for å være sikker på din sendingsfrist, avslutter Pettersen.

Sende julepost i Norge
• I Norge har vi frister som normalt for brev, men på grunn av ekstra mange julehilsener bør du beregne noen dager før.

For pakker kan du bruke disse datoene:
• Norgespakke liten: 19. desember innen Sør- eller Nord-Norge, 15. desember fra Sør- til Nord-Norge og fra Nord- til Sør-Norge.

• Norgespakke liten til Svalbard: 9. desember.

• Norgespakke stor: 15. desember.

• Norgespakke stor til Svalbard: 9. desember.

• Norgespakke neste dag: 20. desember.

• Norgespakke samme dag: 21.desember.

Del:
Annonse