29. februar 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Monika Dahler på pallen i helgens NM i Gloppen på Vestlandet. Hokksund-kvinnen har kun trent aktivt i vel ett år etter at hun tok opp idretten igjen.

Tok opp treningen for ett år siden – nå er hun Norgesmester

Monika Dahler (34) fra Hokksund kan titulere seg som Norgesmester i Taekwondo etter at hun i helgen stilte opp i NM på Gloppen. Det til tross for at det kun er litt over ett år siden hun tok opp treningen for alvor igjen. Grunntreningen fra barneårene sitter fortsatt i kroppen.
Annonse

Taekwondo er en Sør Koreansk selvforsvar kampkunst som har eksistert i Sør-Korea flere årtusener. Den sportslige delen av denne kampkunsten har vært offisiell siden 1973, og selve kampdelen er representert i OL.

Konkurransemessig sett deles sporten opp i to deler, kamp og mønster, og det er i mønster-delen, Hwa Rang Taekwondo team Drammen at Monika har trent siden hun begynte med sporten for tre år siden.

Annonse

Klubben har i en årrekke vært Norges beste klubb i konkurransedelen mønster, og premiehyllene i klubben bærer preg av det. Også i 2023 ble klubben hedret med denne utmerkelsen, og Monika var sterkt delaktig i at klubben kunne ta med vandrepokalen hjem til Drammen.

Monika har valgt å fokusere på mønster og går nå i klassen høy cup, som betyr at hun går i klassen under de som har sort belte, men det er på ingen måte et lavere ambisjonsnivå eller dedikasjon til sporten som gjenspeiles i deltagerne som går i disse klassene.

Taekwondo mønster involverer tusenvis av timer med endeløs terping av teknikker og stillinger som til sammen danner hele mønstre som dommere skal gi poeng på under konkurransen. Totalt trener Monika fra 2-4 dager i uken sammen med andre, men tar gjerne en liten treningsøkt hjemme i tillegg.

Monika Dahler sammen med Master Coung Quach Chi som hun takker for mye av suksessen for.

NM i Gloppen var Monikas andre NM som senior II og klubben sendte over 13 deltagere til NM pluss støttepersonell. Monika har også deltatt i flere Norgescuper opp igjennom 2023 som også har resultert i gullmedaljer. Norgescuper er konkurranser som gjennomføres opp til tre ganger pr år og som trekker utøvere fra hele landet for deltagelse.

Medaljefangsten i 2023
1. NM-bronse
2. NC1 sølv
3. NC2 Gull
4. NM Gull

– Da jeg starta å trene for litt over ett år siden så hadde jeg ikke trent på 20 år, men hadde alltid savna det og gått mønster hjemme i stua innimellom. Det var da samme klubb og samme trener, fra jeg var 11-13 år, med Master Coung 8. Dan. Det er en type trening som dekker så mange ting, fysisk og mentalt, bra for kropp og sinn og sjel. også er det kjempegøy, sier Monika Dahler til Eikernytt.no.

– Det veldig gøy å føle at det er noe jeg er god på, få mestringsfølelse av både konkurranser og tilbakemeldinger fra engasjert, inspirerende trener. Da jeg vant mitt første gull så ble jeg så glad at tårene rant, det betyr mye for meg. Jeg elsker taekwondo og kunne ikke tenkt meg noen annen måte å trene på som kunne målt seg, etter å ha trent med Master Coung i oppveksten, sier hun.

Monika er et kjent ansikt for mange eikværinger. Hun har jobbet blant annet på Kiwi Hokksund, men jobber nå for Agilia – tidligere kalt NSB Trafikkservice. Hun har også flyttet til Drammen, men kaller seg Hokksund-jente fremdeles.

Det er blitt flere medaljer i år- som denne gullmedaljen i Norgescupen.
Del:
Annonse