Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Fra neste skoleår blir det innført fritt skolevalg i Buskerud og elevene kan søke på den skolen de ønsker å gå på. (Illustrasjon)

Neste skoleår: Det blir fritt skolevalg i nye Buskerud

Fylkestinget i Buskerud har vedtatt ny opptaksordning til videregående opplæring fra og med neste år. Viken fylkeskommunes «nærskoleprinsipp» blir dermed erstattet med «fritt skolevalg» i nye Buskerud.
Annonse

– Fylkestinget har vedtatt å gi elevene større valgfrihet til å søke på de skolene de selv ønsker. Nå vil ikke lenger postnummeret bestemme hvilke skoler elever kan og ikke kan søke seg til. Makten blir flyttet fra politikerne og over til elevene, sier leder av Hovedutvalg for opplæring og fylkestingsrepresentant, Simen Murud (H) i en pressemelding.

Tidligere har postnummeret avgjort hvilke skoler elevene har mulighet til å komme inn på. Fremover vil ikke postnummeret avgjøre. Nå vil elevene kunne velge seg til alle fylkets videregående skoler og ikke lenger være begrenset av sitt postnummer.

Annonse

Flertallet bestående av Høyre, Fremskrittspartiet, Industri- og næringspartiet, KrF, Pensjonistpartiet og Venstre, stemte for fritt skolevalg, mens Arbeiderpartiet, Senterpartiet, MDG, SV og Rødt ønsket å beholde dagens nærskoleprinsipp.

– De aller fleste elevene kommer fortsatt til å søke på sin nærskole. Men for de som vil søke til en annen skole, blir dette nå mulig, sier Murud.

I tillegg har fylkestinget bestemt at 5 prosent av skoleplassene forbeholdes elever som ønsker å gå på skoler som ikke er langt unna der de bor.

Del:
Annonse