19. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Fredag 22. desember blir den store utfartsdagen før jul. På Østlandet kommer det snø i løpet av torsdag og det vil kunne få konsekvenser for utfarten. (Foto: Bård Asle Nordbø / SVV)

Vegvesenet: Fredag blir den store utfartsdagen før jul

23 prosent av oss planlegger å reise innenlands i forbindelse med jul og nyttår. Seks av ti skal kjøre bil, og fredag blir den store utfartsdagen.
Annonse

Det viser en undersøkelse gjennomført av Reputation Inc for Statens vegvesen.

– Nesten halvparten planlegger å reise i ukedagene før selve julehelgen, hvorav nesten én av fem reiser fredag 22. desember. Denne fredagen vil altså bli den største utfartsdagen, forteller Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Annonse

13 prosent skal reise 23. desember, mens åtte prosent reiser på selve julaften. Til sammen 41 prosent reiser 21. desember eller tidligere, og 21 prosent reiser i løpet av romjula.

Oslo-folk har andre reiseplaner enn resten av landet
– Det er relativt få lokale variasjoner på reiseplanene for juleferien, bortsett fra Oslo der nesten halvparten (46 prosent) oppgir at de skal reise til et annet sted i Norge i jula, sier Ranes.

For de andre landsdelene ligger tilsvarende tall mellom 14 og 24 prosent.

Det er dessuten dobbelt så mange under 40 år som skal reise bort (rundt 30 prosent) sammenlignet med de over 50 år (rundt 15 prosent).

Fra 40 år og oppover reiser de fleste med bil, mens de under 30 i hovedsak reiser med andre transportmidler.

Uansett når du reiser: Planlegg turen!
– Hvis du skal ut på veien i julen bør du planlegge turen godt. Jo mindre stress og ubehagelige overraskelser underveis, jo mer forutsigbar og tryggere reise til juleferien, sier Ranes.

Er du fleksibel på hvilken dag du skal reise oppfordrer hun til å velge tidspunkt med omhu, ikke bare med tanke på forventet trafikkmengde:

– Nå på vinteren kan det være krevende vær- og føreforhold, og situasjonen kan endre seg raskt, særlig hvis du skal over fjellet. Sjekk værmeldingen på forhånd, og kjør en dag det ikke er meldt dårlig vær og vanskelige kjøreforhold, sier Ranes.

Bruk www.vegvesen.no/trafikk eller appen Vegvesen trafikk for å planlegge turen og holde deg oppdatert underveis. Her finner du blant annet trafikkmeldinger, bilder fra webkameraer og informasjon fra værstasjoner langs veien, ferjetider og oversikt over rasteplasser og ladestasjoner.

– Husk at i appen kan du også abonnere på varsler for et eget definert område eller en strekning. La passasjerene i bilen håndtere trafikk-app og oppfølging av oppdateringer underveis på turen. Som sjåfør er å kjøre det eneste du skal gjøre, minner Ranes om.

Ny tjeneste: Prognose som viser risiko for stengt fjellovergang
På www.vegvesen.no/trafikk/fjelloverganger kan du nå enkelt sjekke sannsynligheten for at fjelloverganger og andre værutsatte strekninger blir stengt på grunn av uvær. Du får prognoser for både dagen i dag og de neste seks dagene.

Prognosene er basert på historiske data om vær og veistengninger, sammen med gjeldende værprognoser.

– Dette er en helt ny tjeneste fra oss, som vi tror vil være nyttig for mange. Det vil blant annet gjøre det enklere å velge gode og forutsigbare reisedager. Tjenesten kan også bidra til at de som må reise på dager med utfordrende vær og føre kan være enda bedre forberedt, forteller Ranes.

På samme side finner du også gjeldende status for fjellovergangene.

Vegvesenets råd for en trygg julereise:
• Planlegg turen, og følg med på værmeldingen for det området du skal kjøre i.

• Hold deg oppdatert underveis, f.eks. via www.vegvesen.no/trafikk eller appen Vegvesen trafikk.

• Sørg for at bilen er riktig skodd.

• Ha full tank eller fullt batteri.

• Ta med ekstra klær, mat og drikke.

• Kjør etter forholdene.

Del:
Annonse