24. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Trude Mostue kommer her med nyttige råd for alle som har husdyr denne julen.

Derfor skal du ikke gi hunden julemat

Juletiden betyr god mat, men tro ikke at pinnekjøtt og ribbe også er godt for hunden din. Hvert år i julen får forsikringsselskapene henvendelser fra kunder som har et kjæledyr som er blitt dårlig etter å ha tatt for seg av julematfatet.
Annonse

– De fleste henvendelsene er fra bekymrede hundeeiere. Fet julemat eller julegodterier som sjokolade kan føre til alvorlig magetrøbbel og forgiftning hos hunder. Det er ikke få firbeinte venner som får behandling i juletiden, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Mange hundeeiere kontakter online-veterinærtjenester som FirstVet i løpet av julen.

Annonse

– I juletiden skjer mange hendelser med hund om natten fordi julemat og julesnop blir stående fremme, og hunden tar en smakebit eller to. Morgenvakten til våre veterinærer er blant de travleste i julen, og da er det snakk om alt fra sjokoladeforgiftning til druer, rosiner, bein, bolledeig og andre ting som kan sette seg fast i mage-tarm-kanalen, sier sjefsveterinær Trude Mostue i FirstVet.

Behandling kan bli dyrt
Nordmenn bruker over én milliard kroner i året på å forsikre sine kjæledyr. Prisen for å behandle en pinnekjøtt-forgiftet hund kan fort komme opp i titusenvis av kroner.

– Det kan være farlig å gi hunden julemat i form av ribbe eller pinnekjøtt, eller mat med mye salt eller fett. Hunder kan i tillegg bli veldig syke etter å ha spist mørk sjokolade. Husk også at all gjærdeig er farlig for alle kjæledyr å spise, og sørg for at de ikke kan drikke vann av juletrefoten, det kan ende med både oppkast og diaré. Hundeeiere bør heller kjøpe inn noe god hundemat, og ta de med på en ekstra luftetur i juletiden, sier hun.

Også pus kan bli rammet
Det er ikke bare hunder som risikerer å bli syke i julen, også katteeiere må passe på. Julepynt og giftige planter er blant de farligste truslene til pus.

– Det kan gi farlige skader hvis katten for eksempel spiser litt av julebånd som så kommer ned i tarmen. Slike ting kan i tillegg være vanskelig å se på røntgen, og er ofte en utfordring for veterinærer. All glitter på juletreet er fristende for katter å tygge på, og julekuler er spennende å leke med, men de kan fort knuse og forårsake poteskade, sier Mostue.

Slik kan du få en trygg jul for kjæledyrene:
• Førstehjelpsskrin: Utstyrt med skånefor, pre/probiotika, elektrolytt-pulver og en rektal temperaturmåler. Vit på forhånd vekten til dyret, og sjekk at ingenting i førstehjelpsskrinet er gått ut på dato.

• Julekvelden: Pass på innpakningspapir og bånd. Disse kan kvele katter. Ikke fall for fristelsen å gi kjæledyrene salt eller søt mat.

• Sjokolade: Må unngås! Mørk sjokolade kan i verste fall føre til alvorlig forgiftning.

• Bakst: Gjærdeig kan sprenge på i magesekken og føre til alkoholforgiftning.

• Brannskader: Vær forsiktig med levende lys, åpne peiser og varme gryter. Husk at ledninger kan være fristende å tygge på for katter og valper.

• Juleblomster: Hold dyrene unna julestjerne, Amaryllis, Svibel, Julerose og liljer.

• Kast rester: Pinnekjøtt og ribbe er farlig for hunder, så kast restene.

• Druer og rosiner: Druer og rosiner er farlig, og kan gi hunder nyresvikt.

• Ha kontaktinfo til nærmeste døgnbemannede dyreklinikk klar, samt ha FirstVet-appen på din mobil for tilgang til veterinær via live videosamtale.

Juletiden betyr god mat, men tro ikke at pinnekjøtt og ribbe også er godt for hunden din. Det kan være direkte farlig. (Foto: Shutterstock)
Del:
Annonse