Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Mattilsynet har avdekket alvorlig vanskjøtsel i 38 dyrehold i 1.377 tilsyn. Det er 12 flere enn i samme periode i 2022. (Illustrasjon)

Flere tilsyn: Mange bryter regelverket om godt dyrehold

Mattilsynets tilsyn med dyrevelferd i årets åtte første måneder avdekket 749 dyrehold med brudd på regelverket. I over halvparten ble det funnet regelbrudd, men få svært alvorlige brudd.
Annonse

Fra 1. januar til 31. august var Mattilsynet på tilsyn i totalt 2.274 dyrehold, og gjennomførte tilsyn med dyrevelferden i 1.377 av dem. Selv om dyrevelferden ikke ble vurdert spesielt i alle de 2.274 dyreholdene, ville Mattilsynet fulgt opp dersom det var vesentlige utfordringer.

Det ble funnet brudd på regelverket i litt over halvparten (54 prosent) av dyreholdene der det ble ført tilsyn med dyrevelferden. Dette er en økning på tre prosentpoeng fra samme periode i 2022. Andelen svært alvorlige brudd var lav.

Annonse

Mattilsynet går oftere på tilsyn i dyrehold som har størst risiko for dårlig dyrevelferd, så tallene er ikke representative for alle norske dyrehold.

– Vi ønsker å utnytte ressursene best mulig ved å spisse innsatsen og føre mest tilsyn der risikoen for dårlig dyrevelferd er størst, sier Nina Brogeland Laache, seksjonssjef i Mattilsynets seksjon dyrevelferd.

Avdekker flere alvorlige saker
På statsbudsjettet for 2022 fikk Mattilsynet 20 millioner kroner ekstra, øremerket dyrevelferd. Ekstrabevilgningen bidro til å styrke innsatsen på området, blant annet gjennom en egen dyrevelferdssatsing. Satsingen har fortsatt inn i 2023.

– Vi får mer målrettet oppfølging av bekymringsmeldinger, bedre bruk av data slik at vi kan risikobasere den offentlige kontrollen, og mer systematisk oppfølging av kronisk dårlige dyrehold, sier Brogeland Laache.

I løpet av årets første åtte måneder avdekket Mattilsynet alvorlig vanskjøtsel i 38 dyrehold. I samme periode i 2022 avdekket Mattilsynet alvorlig vanskjøtsel i 26 dyrehold.

I perioden har Mattilsynet levert 45 politianmeldelser om dyrevelferd. Blant disse er det 26 saker som omhandler forskjellige former for vanskjøtsel. I tillegg har Mattilsynet anmeldte seks saker som omhandler brudd på gjeldende vedtak fra Mattilsynet, for eksempel brudd på aktivitetsforbud. I samme periode i 2022 meldte Mattilsynet 32 saker til politiet.

ID-merking av katter
Landbruks- og matdepartementet arbeider med en ny stortingsmelding om dyrevelferd, som skal legges frem for Stortinget i 2024. Mattilsynet har gitt høringsinnspill om hva stortingsmeldingen bør dekke og hva vi mener er hovedutfordringene for dyrevelferden i Norge, samt forslag til aktuelle tiltak.

Blant forslagene til tiltak, er en ny vurdering av lovpålagt ID-merking av katter. Det er ingen sikre tall på hvor mange katter som er hjemløse, men det er åpenbart at de ikke har god nok dyrevelferd.

– Det er flere årsaker til at katter ikke blir tatt godt nok vare på. At de har lav status i samfunnet, er ofte gratis å anskaffe og har lav økonomisk verdi, spiller en sentral rolle. Både årsaker, ansvar og mulige tiltak har vært diskutert i flere tiår uten noen reelle løsninger, sier Brogeland Laache.

Mattilsynet gjorde en grundig utredning av temaet i 2010. Den gang anbefalte Mattilsynet ikke lovpålagt ID-merking, blant annet fordi det ville være svært vanskelig å håndheve.

Mattilsynet kan ikke drive rutinemessig kontroll hos de mange tusen katteeierne, og vet heller ikke hvem det skal fattes vedtak mot hvis vi finner en katt uten ID-merking. Mattilsynet har likevel ment at ID-merking og kastrering av katter som får gå fritt utendørs, er nødvendig for å redusere antallet hjemløse katter, og har oppfordret til dette.

– I 2023 ser vi at samfunnets holdninger til katter og deres egenverdi fortsatt ikke er gode nok. I forbindelse med den kommende stortingsmeldingen om dyrevelferd, mener vi at politikerne bør vurdere om ID-merking, registrering og kastrering skal bli lovpålagt, sier Brogeland Laache.

Nøkkeltall for første og andre tertial 2023
• Mattilsynet mottok 8.873 bekymringsmeldinger om dyrevelferd. Det er en økning på ca. 19 prosent fra samme periode i 2022, og på omtrent samme nivå som i 2021. 

• Mattilsynet gjennomførte tilsyn med dyrevelferden i 1.377 dyrehold. Det er økning på fire prosent fra samme periode i 2022.

• Mattilsynet avdekket brudd på dyrevelferdsregelverket i ca. 54 prosent av dyreholdene vi førte tilsyn med. Dette er en økning på tre prosentpoeng fra samme periode i 2022

• Mattilsynet fant alvorlig vanskjøtsel i 38 dyrehold. Det er 12 flere enn i samme periode i 2022.

• Mattilsynet fattet vedtak om avvikling i 26 dyrehold. Det er 16 flere enn i samme periode i 2022.

• Mattilsynet ila totalt 36 aktivitetsforbud. Det er fire flere enn i samme periode i 2022.

• Mattilsynet brukte overtredelsesgebyr i 22 dyrehold. Det er åtte færre enn i samme periode i 2022.

• Mattilsynet leverte 45 anmeldelser om dårlig dyrevelferd til politiet. Det er 13 flere enn samme periode i 2022.

Del:
Annonse