Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Unge er dårlige til å sjekke om røykvarslerne virker og bytte batteri om det trenges. (Illustrasjon: Shutterstock)

Nær to av 10 unge bytter aldri batteri i røykvarsleren

I en fersk undersøkelse for Tryg Forsikring svarer 15 prosent av voksne under 30 år at de aldri bytter batteri i røykvarsleren der de bor. – En røykvarsler som fungerer er din beste livsforsikring hvis det begynner å brenne, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg.
Annonse

Fram til 9 desember i år har 26 personer omkommet i brann, viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB. Julemåneden desember er den mest brannfarlige måneden i året. Og nettopp nå før og i jula har det omkommet enda flere.

– Tidlig varsling øker sjansen for å redde seg ut i tide ved en brann, og da er det skremmende at mange ikke aner om røykvarslerne virker i det hele tatt. Batterier har begrenset varighet, og har du vært på ferie noen uker kan du ha gått glipp av at batteriet piper og varsler om at det må skiftes ut, sier han.

Annonse

Tester aldri røykvarsleren
I undersøkelsen, som er foretatt av YouGov for Tryg, svarer hele 19 prosent mellom 18 og 29 år at de aldri tester røykvarsleren, mens 26 prosent sier de tester røykvarslerne hvert andre år eller sjeldnere.

– Lar du det gå over to år, eller at du faktisk aldri tester om røykvarsleren virker, er det på grensen til uansvarlig. Svært mange branner og branntilløp oppdages først av en røykvarsler. Ligger du og sover er det alarmen fra en ulende røykvarsler som kan berge deg og dine i tilfelle brann, sier Brandeggen.

Undersøkelsen viser i tillegg at det er i Trøndelag og Nord-Norge en finner flest som svarer at de aldri skifter batteri, mens laveste andel finner en i Agder og Sør-Østlandet.

Fakta om røykvarslere:
• Du bør ha minst én røykvarsler i hver etasje.
• En optisk røykvarsler kan oppdage ulmebrann raskere enn en ionisk.
• De skal monteres på høyeste punktet i taket, minst 0,5m fra veggen.
• Batterier bør skiftes én gang i året, selv om de kanskje varer litt lenger.
• En støvtett røykvarsler virker dårligere, husk å tørke av den.
• Røykvarslere bør testes med testknappen én gang i måneden.
• Etter åtte til ti år går røykvarsleren ut på dato, og vil gradvis virke dårligere.

Siden DSB startet registreringene av omkomne i brann i 1979 har det i snitt omkommet 61 personer hvert år. Over 80 prosent av alle de omkomne i brann har omkommet i boligbrann.

Del:
Annonse