13. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det er ikke blitt så ille som dette her på Østlandet, men mange steder kan det være viktig å sjekke både hus- og hyttetak. (Illustrasjon: Shutterstock)

Mye snø truer mange hus- og hyttetak

Store snømengder har truffet Sørlandet de siste dagene og mer er det meldt. Enkelte steder ligger det nå over én meter, og Tryg Forsikring oppfordrer huseiere av spesielt eldre hus til å måke hustakene. Men det er ikke bare helt sør det er stedvis mye snø og hyttetak kan være utsatt i Eiker-området.
Annonse

– Det er huseiers ansvar å sikre boligen, det inkluderer å forebygge at tak eller konstruksjon blir skadet på grunn av snø. Ligger huset i et område med mye snø bør du snarest få fjernet snøen fra taket. Det gjelder også på terrasser, drivhus og andre småbygg som kan bli skadet eller kollapse på grunn av snømengdene, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Så mye snø tåler tak
Mange vet ikke hvor mye snø taket deres tåler. SINTEF har sammen med Direktoratet for byggkvalitet laget noen regler.

Annonse

For hus bygget mellom 1950 og 1979 tåler konstruksjonen vanligvis inntil 50 cm tørr, gammel snø eller 40 cm våt snø på taket. En kritisk snømengde for lette takkonstruksjoner er rundt 150 kilo per kvadratmeter. Tunge tak tåler gjerne noe mer.

For hus bygget etter 1980 er forholdet vesentlig endret da disse normalt sett tåler mye mer. En kritisk snømengde varierer her mellom 150 til 350 kilo per kvadratmeter. Tåler taket ditt for eksempel 250 kilo per kvadratmeter betyr det 80 cm tørr, gammel snø eller 60 cm våt snø.

For nyere hus med tak som kan tåle 350 kilo per kvadratmeter øker den kritiske mengden til 120 cm tørr, gammel snø eller 90 cm våt snø.

– De fleste vet nok når det er i ferd med å bli altfor mye snø på taket, og griper inn før det blir kritisk. Det er også verdt å minne på at hvis situasjonen er slik at du ikke kan måke selv, er du likevel pålagt å finne andre som kan gjøre det for deg, sier han.

La det være litt snø igjen
Med mye snø på taket kan du kunne høre knirk og smell i konstruksjonen. I tillegg kan du oppleve at dører og vinduer går tregt. Dette er et tydelig tegn på stor belastning på taket.

– Når du måker taket, bør det gjøres slik at takflatene hele tiden har mest mulig jevn belastning. Ikke måk kun én side av huset først. Dette gir skjevbelastninger og er mer kritisk enn en jevnere fordelt belastning. La det i tillegg gjerne være igjen et tynt lag med snø på taket så skader du ikke taktekningen. Og husk å sikre deg forsvarlig slik at du ikke faller ned eller skader deg, sier Brandeggen.

Flere eikværinger har dessuten hytte eller feriehus på Sørlandet og her kan situasjonen fort bli kritisk.

Del:
Annonse