22. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Fastfryste vindusviskere og ødelagte motorer dekkes ikke av forsikringen. (Illustrasjon: Colourbox)

Dette dekker ikke bilforsikringen i kulda

Ekstremkulda vil kunne skape problemer for mange bileiere. Et av disse er vindusviskermotorer som ryker idet folk starter bilen på morgenen med vindusviskere som er frosset fast i frontruten.
Annonse

– Det er fort gjort å glemme å slå av viskerne når vi parkerer for kvelden. I løpet av natten fryser viskerne fast, og når vi så starter bilen i kulda på morgenen, uten å løsne viskerne først, ryker gjerne vindusviskermotoren, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Årsaken er at vindusviskermotoren ikke klarer å rive løs viskerne dersom de henger fast i tykk is på bilruta. Noen opplever at bladene rives rett av, mens andre sitter igjen med en brent og ødelagt vindusviskermotor.

Annonse

– Mange tror at dette dekkes av bilforsikringen, men det gjør det ikke. Kravet er en plutselig og ytre påvirkning, og frost og snø er ikke tilfeldig i vinter-Norge. Å skifte vindusviskermotor kan koste tusenvis av kroner, og det er sure penger å betale for noe vi enkelt kan unngå, sier han.

Å kjøre uten fungerende vindusviskere er uforsvarlig, og kan medføre bot fra politiet. Det beste er å skrape løs viskerne fra den nedfrosne ruta før du starter bilen, men i sprengkulda er mange fristet til å starte motoren først for å få opp varmen inne i bilen.

– Gjør det til en vane å slå av vindusviskerne og sett de opp når du parkerer for kvelden i vinterkulda. Da unngår du fastfrysing, det er lettere å skrape frontruta og viskerne forblir uskadd og varer gjerne lengre, sier han.

Del:
Annonse