22. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Frank Tore Larsen fra Eiker er regjerende norgesmester i rally og har ikke noen lavere ambisjoner foran årets NM-sesong. (Foto: PRL/NBF)

Sigdalsrally innleder årets NM-sesong med lokale favoritter

Lørdag innledes årets NM-sesong i rally. Sigdalsrally er første NM-runde, og etter uker med både mye snø og kulde er det perfekte forhold for løpet som har sin base på Vikersund Hoppsenter. Lokale favoritter og nykommere skal her kjempe om poeng og plasser.
Annonse

Det er igjen klart for rally-thriller på skogen, der kampen om tideler og NM-poeng vil være intens i hver sving. Det er ikke noe som tyder på mangel på spenning i det NRK-sendte mesterskapet.

95 deltakere stiller til start i løpet, som arrangeres av NMK Modum & Sigdal, og det er en gledelig god rekruttering inn i norsk rallysport for tiden. I motsetning til en del andre idretter, hadde Norsk Bilsport økning i både oppslutning og aktivitet i fjor, og det ser ut til å fortsette inn i det nye året.

Annonse

Blant de 95 startende på lørdag er det 10 debutanter, og det er dessuten fire deltakere i den såkalte ungdomsklassen. Der kjører de fra de er 16 år, mer eller mindre etter samme prinsipp som øvelseskjøring på vei. De unge førerne må ha med seg en rutinert kartleser ved sin side, men under transportetappene er det kartleseren som må kjøre bilen.

På lørdag vil for eksempel talentfulle Karl Peder Nordstrand fra NMK Hamar få sin rallydebut i Norge i nettopp denne klassen. Karl Peder har allerede en rallysesong bak seg i Latvia, der aldersbestemmelsene er mer liberale enn i Norge. Nå skal vinneren av konkurransen «Bilsporttalentet 2023» vise seg frem i hjemlandet i en Ford Fiesta R4, sammen med kartleser Jørn Listerud.

Det er åtte fartsetapper i Sigdalsrally og disse befinner seg i området mellom Hokksund, Vikersund, Prestfoss og Modum.

Det er fire NM-klasser i årets mesterskap. Det er klasser for firehjulsdrevne internasjonale biler, tohjulsdrevne internasjonale biler, firehjulsdrevne nasjonale biler og tohjulsdrevne nasjonale biler.

Det er i klassen for de internasjonale firehjulsdrevne bilene de raskeste bilene og de mest kjente profilene befinner seg. Regjerende norgesmester er NMK Modum & Sigdals egen Frank Tore Larsen, og han stiller som favoritt i sin VW Polo på lørdag. Han deler sin kartleser Torstein Eriksen med VM-fører Andreas Mikkelsen, og akkurat nå er Eriksen opptatt med forberedelser til Rally Monte Carlo. Larsen har derfor med seg Lars-Håkon Lundgreen i høyrestolen på lørdag.

Fjorårets bronsevinner, Anders Grøndal, Asker og Bærum Motorsport, kommer også til start med sin Skoda Fabia og med Veronica Engan som kartleser.

Det er to unge, spennende debutanter i denne klassen. Hjemmehåpet Marius Bermingrud fra NMK Modum & Sigdal i en Ford Fiesta. Marius har tatt steget opp fra klassen for tohjulsdrevne biler til selve toppklassen denne sesongen, og har Thea Turvoll Lien som kartleser.

Et annet ungt lovende talent er Jens Hvaal fra NMK Grenland. Best kjent fra rallycross, men nå også i toppklassen i rally med en Ford Fiesta. Han stiller med Johannes Rafoss som kartleser.

I den internasjonale klassen for tohjulsdrevne biler var det også i fjor Steve Røkland fra KNA Kongsvinger som tok NM-gullet med sin Peugeot 208 R2. Sammen med kartleser Jørgen Eriksen var han imidlertid ikke så suveren som tidligere sesonger. Riktignok vant de tre av fem NM-runder, men brøt en runde og tok minimalt med poeng i ett av løpene. De kommer til start igjen på lørdag.

Det var kun fire poeng som skilte dem fra duoen Herman Lie-Nilsen og Vegard Halland i fjor. De er også på plass på hjemmebane på lørdag i sin Peugeot 208.

Fjorårets bronsevinner, Sindre Backe/Mats Johansen fra NMK Hadeland, kommer også til start i år i sin Peugeot 208.

Det er mange utfordrere i denne klassen. Morten Storsveen og kartleserkona Merete fra KNA Varna er på plass igjen i sin Renault Twingo.

En spennende fører blir Marius Solberg Hansen fra Asker og Bærum Motorsport, best kjent fra rallycross, bakkeløp og racing. Nå er det rally på programmet i en Peugeot 208 med Erik Storø i kartleserstolen.

I klassen for nasjonale biler med firehjulsdrift stiller tittelforsvarer Petter Sæves Waskaas fra NMK Grenland med kartleser Henrik Ø. Johannessen i Subaru Impreza for å forsvare sitt suverene gull fra i fjor. De var hele 31 poeng foran Tony Caspersen fra NMK Aurskog-Høland i fjor. Caspersen med kartleser Gustav Rogstad stiller også på lørdag i sin Subaru Impreza.

Fjorårets bronsevinner, Morten Gravermoen fra NMK Modum & Sigdal, stiller også på lørdag i sin Subaru med Marius Fuglerud som kartleser.

Det er mange sterke utfordrere i denne klassen, så se opp for førere som Ole Gunnar Skogli, NMK Nore & Uvdal, Stein-Erik Brynildsen, NMK Gardermoen og Jim Roger Haugom, KNA Kongsvinger, for å nevne noen.

I nasjonal klasse for tohjulsdrevne biler stiller fjorårets sølvvinner Kristian og Jonas Hvambsahl fra NMK Kongsberg i sin Volvo 940. Bronsevinner Christian Sagli med kartleser Martin Holmdahl fra KNA Kongsvinger i Volvo 242 er også på plass igjen.

Søskenparet Heine og Sunniva Rudi fra NMK Nore & Uvdal endte på 5. plass i NM i fjor og er tilbake med sin Peugeot 206.

Marius Bermingrud fra Vestfossen stiller i år med en helt ny Ford Fiesta med vel 300 hestekrefter og gleder seg skikkelig til lørdagens rally. (Foto: Roy Hansen)

Base i Vikersund Hoppsenter
Sigdalsrally har sin base, serviceplass, start og mål ved Vikersund Hoppsenter. Løpet starter klokken 08.00 lørdag morgen. Målgang er klokken 16.16. NRK1 sender en halv times oppsummering av løpet tirsdag kveld kl. 23.15, en sending som også er tilgjengelig på NRK TV. Rallyradio høres under hele løpet på www.rallynm.no

Det er følgende NM-klasser:

Klasse 1: Førere/kartlesere med biler i gruppe N og R som ikke inngår i NM-klasse 2 (S2000 Rally, RRC, Rally 2, Rally 3 og R5). Klassene 2 og 3 iht. spesialreglement.

Klasse 2: Førere/kartlesere med biler i gruppe A eller N med to-hjulstrekk, uten overladning og med motorvolum maks. 2000 cm3. Førere med biler i gruppe R med to-hjulstrekk med unntak av R3D. Klassene 4 – 7 iht. spesialreglement.

Klasse 3: Førere/kartlesere med biler i klassene 13 iht. spesialreglement.

Klasse 4: Førere/kartlesere med biler i gruppe H (Poeng gis i klassene 10 – 12 iht. spesialreglement).

Tidsplan, lørdag 20. januar 

Alle tider gjelder første bil

Kl. 08.00: Start Vikersund Hoppsenter
Kl. 08.44: SS 1 Hoensvannsveien – 10.95 km
Kl. 09.33: SS 2 Gamle Kirkevei – 1.56 km
Kl. 09.56: Service A Vikersund Hoppsenter (35 min)
Kl. 10.58: SS 3 Malmveien 1 – 6.95 km
Kl. 11.20: SS 4 Korsbøen-Finnerud 1 – 16.08 km
Kl. 12.12: SS 5 Letmolia 1 – 9.48 km
Kl. 13.13: Service B Vikersund Hoppsenter (35 min)
Kl. 14.15: SS 6 Malmveien 1 – 6.95 km
Kl. 14.37: SS 7 Korsbøen-Finnerud 2 – 16.08 km
Kl. 15.29: SS 8 Letmolia 2 (Power stage) – 9.48 km
Kl. 16.16: Målgang Vikersund Hoppsenter

Del:
Annonse