25. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det blir hjemmeundervisning mandag for de fleste videregående skolene i fylket. (Foto: Pixabay / Brakar)

Været stopper busser og gir hjemmeundervisning

(Oppdatert kl. 12.32 20.01.24) Væromslag får store konsekvenser for skoler og kollektivtrafikk mandag. Og oppfordringen til bilistene er klar: La bilen stå om du kan. For nå er det oransje farevarsel for glatte veier som gjelder.
Annonse

Et kraftig væromslag natt til mandag vil gi glatte veier i den østlige delen av Buskerud. De fleste videregående skolene i Buskerud legger derfor opp til digital hjemmeundervisning, og Brakar stopper all skoletransport i de samme kommunene. Oppfordringen er: La bilen stå!

Væromslaget innebærer at vi går fra kuldegrader til varmegrader og regn. For Buskerud kan nedbøren komme som regn opp mot 600 – 800 meter, melder fylkeskommunen på sine nettsider.

Annonse

I Eiker-bygdene er det ikke meldt om store mengder regn før mandag morgen. Men også her spriker prognosene til Yr.no fra 1,8 til 13 mm nedbør. I verste fall kan vi få vi få i overkant av 20 mm nedbør i løpet av mandagen – og det meste vil komme som snø. På dagen vil mildværet slå inn og da går nedbøren over til regn på en allerede stivfrossen bakke.

Krevende kjøreforhold
– Regn på kald bakke vil gi isete veibane og underkjølt regn. Regnet vil dessuten vaske bort salt og grus. Slik det ser ut nå, vil det være krevende å kjøre på veien på mandag, sier Bjørn Nyhus, leder for drift og vedlikehold i Buskerud fylkeskommune.

– Det er viktig at folk følger oppfordringen vår, slik at nødetatene og de som driver veivedlikehold kommer seg frem.

Nedbøren kommer allerede søndag, men det er natt til mandag og utover mandagen det ser ut til å komme mye regn.

Er forberedt
– Vi forbereder oss så godt vi kan på det ventede været, og har tett kontakt med entreprenørene som brøyter og strør for oss, men dette er uten tvil en av de mest krevende værforholdene vi har, sier Nyhus.

Fylkeskommunen deltok også i et møte med Statsforvalteren i Oslo Viken i dag fredag, sammen med flere samvirkeaktører, der konsekvenser av væromslaget nå til søndag var temaet.

Redusert busstilbud
Buskerud fylkeskommune og Brakar har sammen besluttet å stanse all skolekjøring i Buskerud, bortsett fra i kommunene Flå, Nesbyen, Gol, Hemsedal, Ål og Hol.

Brakar vil, i samarbeid med sin operatør Vy, vurdere hva som kan kjøres av ordinær rutetrafikk. Oppdatert informasjon blir lagt ut på Brakar sine nettsider i løpet av helgen.

Hjemmeundervisning
På grunn av de varslede vær- og kjøreforholdene blir det digital hjemmeundervisning ved en rekke undervisningssteder i fylket mandag.

Alle videregående skolene i Buskerud fylkeskommune skal ha digital hjemmeundervisning, med unntak av Ål og Gol videregående skole.

Oppdatert informasjon finner du på skolenes hjemmesider.

Brakar innstiller også all skolekjøring til barne- og ungdomsskolene i nesten hele fylket. Dette rammer også de med behov for spesialtransport. Det er altså hjemmeundervisning som gjelder her også.

Grunnskolene i Øvre Eiker holder åpent mandag 22. januar
Skolene i Øvre Eiker holder åpent mandag. Foresatte må vurdere om det er trygt med annen transport til skolen for sine barn denne dagen. Dette gjelder kun barne- og ungdomsskolene da Eiker VGS vil ha hjemmeundervisning.

Meteorologisk Institutt har sendt ut oransje farevarsel for svært vanskelige kjøreforhold på Sør- og Østlandet på mandag. I helgen får vi overgang til mildvær. Mandag kan gi ekstra store utfordringer med regn som fryser på bakken og underkjølt nedbør. Ikke kjør hvis du ikke må, er oppfordringen.

Del:
Annonse