18. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Redningsselskapet oppfordrer alle som ferdes rundt sjø og vann til å lære seg godt kaldtvannsvett. (Illustrasjon)

Redningsselskapet: Fire personer druknet i februar

Fire personer omkom i drukningsulykker i februar. Så langt i år har 12 personer druknet i Norge, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Det er fire flere enn på samme tid i fjor.
Annonse

Tre av drukningsulykkene i februar skjedde etter fall fra land, mens én person omkom i en båthavn.

• Østfold: En mann i 20-årene ble funnet livløs i sjøen i Fredrikstad. Hendelsesforløpet er ikke klarlagt.

Annonse

• Nordland: En 78 år gammel mann omkom etter at han falt i sjøen i en småbåthavn i Brønnøysund i forbindelse med at han skulle se etter båten sin.

• Vestland: En mann i 50-årene, som ble meldt savnet da han ikke kom hjem etter en fisketur fra land i Bergen, ble funnet omkommet i sjøen.

• Agder: En 25 år gammel mann omkom etter at han havnet i Nodelandselva i Kristiansand.

Det har vært fem drukningsulykker i Agder og tre i Nordland i de to første månedene av 2024. To personer har druknet i Vestland, mens det har vært én ulykke i både Rogaland og Østfold. Så langt i år har 11 menn og én kvinne mistet livet i drukningsulykker.

Kaldtvannsvett
De fleste drukningsulykkene i Norge skjer etter at personer faller utilsiktet i vannet. Vannet er kaldt størsteparten av året, og Redningsselskapet har derfor lansert begrepet «kaldtvannsvett», med råd om hva du bør gjøre hvis du faller i kaldt vann.

I kaldt vann får kroppen kuldesjokk. Personen vil gispe etter luft og hyperventilere, noe som øker faren for drukning.

– Legg deg bakover og flyt med nese og munn over vann til du får kontroll på pusten. Kaldtvannssjokk går over på rundt ett minutt. Rop eller vink etter hjelp, og prøv å komme deg helt eller delvis opp av vannet om det er mulig, sier Tanja Krangnes, som er fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

• Månedsstatistikken er foreløpig, og endres om det framkommer nye opplysninger.

• Dødsulykker med fritidsbåt som ikke skyldes drukning, er ikke en del av denne statistikken – se Sjøfartsdirektoratet for oversikt over totalt antall dødsulykker fra fritidsbåt.

Del:
Annonse