23. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Natt til søndag går vi over til sommertid og bare analoge klokker må stilles én time fram. (Illustrasjon: Flickr)

Ekstra tidlig påskemorgen: Sommertid på søndag

Fuglekvitter, solgløtt og påske er sikre tegn på at vi nærmer oss sommeren. Derfor er det på tide å minne deg om å stille klokken søndag 31. mars, som også er første påskedag.
Annonse

Siste søndag i mars stilles klokken fram mot sommeren, fra 02.00 til 03.00, noe som gjør at du dessverre mister en time denne påskehelgen. Men samtidig kan vi nå glede oss over lysere dager. Enkle klokker, som analoge armbåndsur eller klokka på stekeovnen, må du selv justere, mens digitale klokker koblet til nett som oftest stiller seg selv.

Hvem stiller de digitale klokkene?
Justervesenet har faktisk ikke som oppgave å stille klokker til sommertid, men har ansvar for Norges offisielle tid. Dette innebærer blant annet å justere atomklokker i lab, forske på tid og bidra til systemet for verdens felles tid, UTC.

Annonse

Hvis ikke Justervesenet stiller klokkene, lurer du sikkert på hvordan PC-en, nettbrettet eller mobilen din kan vite hva som er riktig tid. Det er det operativsystemet i enheten som tar seg av.

Enheter som PC og mobil har faktisk en selvstendig klokke som tikker og går selv når du skrur av eller kobler fra nettet, men de er helt avhengige av operativsystemet for å få sjekket at klokka går riktig og å «få beskjed om» at det er sommertid.

Det store flertallet av operativsystemer henter tid fra tidstjenere som bruker Network Time Protocol (NTP). Justervesenet har en åpen tidstjener som gir UTC-tid over nettverk til datamaskiner. Denne NTP-tjeneren svarer på omtrent 300 forespørsler i sekundet, noe som tilsvarer omtrent 20-25 millioner i døgnet.

Hva må man gjøre?
Det eneste du trenger å gjøre er å stille de enkle klokkene fram på søndag og nyte påskehelgen. Noen andre fikser resten så du kan møte sommeren med åpne armer og presis tid. For mer informasjon om Norges tid og Justervesenet, se www.justervesenet.no.

Skal vi ikke snart slutte å stille klokka?
Mange lurer på hvor lenge vi skal fortsette med vintertid og sommertid. I EU har det pågått en diskusjon over tid om landene skal slutte å stille klokka. Saken er fortsatt til behandling hos Rådet for den Europeiske Union.

– Vi kommer til å avvente beslutningen fra EU før vi tar stilling til om vi skal slutte å stille klokka. Av flere hensyn, blant annet til næringslivet, vil det være en fordel å ha samme løsning som våre nærmeste naboland, sier næringsministeren.

Del:
Annonse