22. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Piggdekkene skal normalt av fra i dag av, men det er lov å bruke hue – noe politiet også understreker. (Illustrasjon: Shutterstock)

Nå må piggdekkene av – men det er lov å bruke hue

I går var siste dag før piggdekkene skal av i Sør-Norge, men Tryg Forsikring advarer mot å følge regelen slavisk. – Det er bare dager siden siste snøfall, og hvis føret krever det bør du vente med å skifte til sommerdekk, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg.
Annonse

Våren er likevel i anmarsj, og mange har allerede, eller vil skifte til sommerdekk snart. I en fersk spørreundersøkelse for Tryg svarer fire av 10 at de ikke kjenner reglene for mønsterdybde for sommerdekk.

– Det er betenkelig at nesten halvparten av de spurte bilistene ikke vet hvor mye mønsterdybde de kan ha på sommerdekk. Vegtrafikkloven sier at den skal være minimum 1,6 millimeter, men vi anbefaler det dobbelte. Det er viktig å være godt skodd også på sommerføre. På en regntung veibane vil lite mønsterdybde gi langt dårligere drenering, og ved brå bremsing får vi lettere vannplaning og lengre bremselengde enn ellers, noe som kan bli fatalt ved sammenstøt, sier han.

Annonse

Mange skifter aldri dekk
Tidligere undersøkelser for Tryg har vist at to av 10 aldri skifter dekk, hvilket betyr at tilsvarende over en halv million personbiler trolig kjører rundt på piggfrie vinterdekk året rundt.

– Piggfrie vinterdekk er ikke et helårsdekk, og gir et langt dårligere veigrep på varme sommerdager enn rene sommerdekk. Dessuten slites de selvsagt mye fortere hvis de står på hele tiden år etter år. Dette tror jeg de fleste vet, men det er likevel grunn til å tro at mange nå ikke tar seg råd til å kjøpe nye dekk ettersom prisene har økt betraktelig, og folks økonomi har blitt strammere, sier Brandeggen.

Selskapet anbefaler at dekk som er brukt over fem år bør skiftes ut da dekkets egenskaper svekkes over tid.

Piggdekk kan i Sør-Norge brukes til og med første søndag etter 2. påskedag. Dersom føret krever det er det likevel tillatt å bruke piggdekk og kjetting utenom disse datoene. I Nord-Norge skal piggdekkene av innen 30. april.

Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 15. – 18. mars gjennomført til sammen 1.000 CAWI-intervjuer med personer i alderen 18+ år.

Del:
Annonse