29. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Rock & Metal-linja på Buskerud Folkehøgskole med konsert. F.v: Bendik Brusevold, Andreas Medrud Lillefuhr Borgersen, Paul Wingert og Robin Iversen. (Alle foto: Tor Kenneth Talmo)

Nye musikere på vei ut i verden fra Heimtun

Onsdag kveld holdt Rock & Metal-linja ved Buskerud Folkehøgskole avslutningskonsert på Energimølla i Kongsberg. Det ble intenst, det ble hardt, det ble tungt, det ble massivt, det ble proggete og det ble groovy.
Annonse

I over 25 år har det blitt dyrket frem mengder av hardtslående rock- og metal-musikere på Darbu. Ja, ikke bare hardtslående. Det har blitt dyrka fram mengder av musikere på Buskerud Folkehøgskole.

Noen av dem lokale, som i år, og noen som har blitt stjerner. Også i internasjonal sammenheng. Skolen er en av de viktigste kulturinstitusjonene i Øvre Eiker.

Annonse

Rock & Metal-linja på Buskerud Folkehøgskole er unik, og den har blant annet blitt kalt «den mest spennende linjen jeg noensinne har opplevd» av Ihsahn – hovedmannen i det legendariske black metal-bandet Emperor.

Trombone er ikke vanlig i denne sammenhengen. Men var tøft og stilig. Trombonisten var Bendik Brusevold. Her sammen med Skrymir Skogheim.

Og Freddy Holm, multiinstrumentalisten, bandlederen og produsenten, som har hatt fingra sine borti mangt og mye i den norske musikkverden de siste ti-åra, har tilbrakt, høst, vinter og vår ved Fiskumvannets bredder.

Onsdag kveld ble minneboka til skribenten utvida med minst et par sider. Gjengen ved rock & metal-linja på Buskerud Folkehøgskole med avslutningskonsert på Energimølla i Kongsberg.

Det ble som før; en musikkfest av de sjeldne. Jeg og resten av folket på Energimølla fikk en unik mulighet til å oppleve det nyeste og råeste innen norsk rock & metal.

Årets Rock & Metal-elever presenterte sine egne komposisjoner. De gjorde det med 29 låter og i to og en halv time gynga lokalet.

Fra venstre Aasmund Hald, Bendik Brusevold, Torgrim Gravem, Paul Wingert og Andreas Medrud Lillefuhr Borgersen.

Det ble intenst, det ble hardt, det ble tungt, det ble massivt, det ble proggete og det ble groovy. Og det var faktisk et par passasjer som kan kalles for vakre også. Ja, du leste riktig. Og det ble mye lyd. Men det skal det jo være. Ikke var det for høyt for en kar som nærmer seg pensjonsalderen heller. Han var fornøyd med lyden. Og han var fornøyd med lyset.

Husker fattern sa for drøyt 50-år siden: Han vokser det nok av seg guttungen. Det dreide seg om musikk og det dreide seg om lyd.

Det har ikke guttungen gjort og det kommer ikke gjengen på Folkehøgskolen til å gjøre heller. Men de kommer til å bringe musikken videre. På mange måter funka vel onsdagens opplevelse for meg som et kompass inn i den den norske metal-musikkens framtid.

Og så kan jeg jo bruke hjernen min litt på at den første låta var kalt for «Judgement Day» og avslutningslåta for «Slusk». Den siste vil jeg ha på en strømmetjeneste nær meg fort. Det er norsk på sitt beste.

For en drøy måned siden slapp en av studentene Skrymir sitt soloalbum Scarab Soul. Nå venter jeg på skolens samlealbum Ungt Blod 7 som kommer sånn småningom. Det blir et gjenhør med låtene fra onsdag.

Og jeg venter ikke minst på hva som kommer ut av den gjengen som til sommeren skulle låse seg inne i et studio i Bodø for så å komme ut igjen å ta oss alle. Du kan like gjerne notere deg bandnavnet Havsalt med en gang.

Denne gjengen overbeviste vår anmelder stort.

Rock- og metallinja leverer som vanlig varene. Helt siden mannen, musikeren, myten, multiinstrumentalisten, legenden og svarthumoristen, Peter Kantor etablerte linjen har Buskerud Folkehøgskole «utdannet» musikere som ligger på et høyt nivå og sikrer musikkens fremtid.

Peter Kantor gikk vel av med pensjon i 2016, men linja føres nå videre under Vegard Eggums stødige taktstokk. Onsdag lå han langflat på gulvet den siste fjerdedelen av konserten for å holde stortromma på plass. Sånn skapes nye legender – sånn skapes myter.

Jeg ser ikke bort ifra at noen av de på gruppebildet ender som legender og myter – i så fall ble mye av grunnlaget lagt ved Fiskumvannets bredder.

Anmeldt av Tor Kenneth Talmo

Del:
Annonse