29. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Forfatter av innlegget, Lasse Haugen, som mer parti- og gruppeleder for Øvre Eiker AP.

Kan russefeiringen komme inn i et nytt spor?

MENINGER: Det er på mange måter fint å se en nyutsprungen russ en tidlig morgen. Litt slitne, sittende i ei rundkjøring, og sovende i et fang. Mange har vært der selv. Vi kan relatere oss til russetida. Det har liksom vært en del av det å bli voksen.
Annonse

Du forlater skolen, og skal over på universitet, i forsvaret, annen utdanning eller rett ut i jobb. Russefeiringen er en slags overgangsritual full av forventninger, ritualer og konsepter. De siste årene har det sklidd ut. Sporet av.

Planleggingen av russetiden starter tidlig. Helt nede på ungdomskolenivå. Ungdom som ikke er russ inviteres direkte og indirekte på uniformering og rulling. På enkelte skoler selges det merker som angir foreldrenes økonomiske status, og det er flust av fortellinger om hårreisende kontrakter, ekskludering og en festkultur som sprenger noen grenser. Bak dette er det også kommersielle aktører som kan gni seg henda etterhvert som penga ruller inn.

Annonse

Det er altså slik at enkelte russegrupper gir såkalte «rullepass» til ungdommer helt nede i 16- årsalderen, og kanskje til og med enda yngre. Dette er et problem. Både for den som er russ, men også for de som er for unge til å være med på dette. Det medfører også problemer i en del familier som har ungdom som så gjerne vil være med på festingen sammen med russen.

For det er flere historier om yngre gutter og jenter som dras med på festligheter de ikke er modne nok til å håndtere. Det går utover skolegang, familierelasjoner, og det kan få vidtrekkende konsekvenser, både mentalt og fysisk.

La det være helt klart; hverken jeg eller Arbeiderpartiet er imot russefeiringen. Det har imidlertid gått for langt. Vi er nødt til å finne en gangbar vei for feiringen. En vei som sørger for at russefeiringen blir noe mer inkluderende, samt at det skapes en kultur for at yngre gutter og jenter ikke dras med inn i konsepter de egentlig ikke er en del av.

Det handler ikke om at jeg som politiker, pappa eller voksen medborger skal være en slags overformynder. Ungdommen skal utfordre, og til og med «sjokkere» litt. Det ligger i ungdommens natur å gjøre opprør. Være litt på kanten mot voksenkulturen. Det er bare å se tilbake på Woodstock generasjonen, hippiene, raddisene og andre miljøer.

Jeg og mange andre i voksengenerasjonen har selv vært «kalv». Gjort litt opprør. Festa. Gjort ting vi angrer på. Tryna. Slik er det bare. Vi forstår behovet. Aksepterer det. Inntil en viss grense.

Så, kjære russ; hva tenker dere selv? Hvordan skal det bli i framtiden? Er det greit at russefeiringens planlegging starter i ungdomsskolen? Er det greit å ta med ungdommer som er yngre med på rulling? Hvordan gjør vi russefeiringen best mulig for deg som er russ?

Jeg kjenner mange av dere som er russ. Har sett dere på skolene jeg har jobbet. Flere av dere har jeg kjent siden dere var små. Dere er flotte. Greie og med «ruslasjon» i topplokket. Jeg har trua på dere, men kom på banen. Få «toget» på rett spor.

Jeg ønsker dere en trygg og morsom russefeiring, og håper at feiringen blir minnerik. Av det positive slaget. Ta vare på hverandre, og jeg vil be dere om at dere gjør dere noen tanker om hvordan dere kan være forbilder for dem som kommer etter dere.

Lasse Haugen
Parti- og gruppeleder Øvre Eiker Arbeiderparti

Del:
Annonse