29. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

87 år gamle LO-veteran, jan Kristian Balstad, var hovedtaler på Arbeidern i Hokksund i dag.

Tradisjonsrik feiring av 1. mai i Øvre Eiker

Værgudene viste seg fra sin beste side og det gjorde at flere enn vanlig tok turen ut for å markere 1. mai. På Arbeidern i Gamle-Hokksund var det nesten fullt og i Vestfossen var toget lengre enn på flere år. Men noen massemønstring var det ikke.
Annonse

Interessen rundt arbeidernes kampdag 1. mai har vært dalende i Norge gjennom flere år. Det mener i hvert fall de som mener å forstå seg på slikt. Årsakene kan være mange, men at de fleste av oss har fått det bedre og ikke lenger har så mye å kjempe for, er nok noe som gir en følelse av at denne dagen er «gått ut på dato».

Det er neppe de 85 som møtte fram på Arbeidern i dag enige i. Her var det dekket til frokost fra klokken 08.30 og Øvre Eker Veterankorps vartet opp med underholdningen og akkompagnement til kjente arbeidersanger.

Annonse

Etter en velkomsthilsenen fra leder i Hokksund Arbeiderforening, Jan Tore Baklid, var det ungdomsappeller fra Sigurd Heggem (AP) og Guro Steinsholt (SV). Dagens hovedtaler var fagforeningsveteranen Jan Kristian Balstad på hele 87 år.

Han tok forsamlingen gjennom en rekke temaer som etterutdanning for arbeidstakere, fagbevegelsens betydning gjennom 125 år og det faktum at LO i dag har over én million medlemmer.

LO-veteran Jan Kristian Balstad.

Han snakket også om krig, prisøkninger, høye renter og hva dette har fått for betydning for folk flest og han slo fast at fattigdommen i Norge langt fra er utryddet. Balstad tok også for seg valget i USA og var tydelig bekymret for utfallet av høstens valg der. Heller ikke EØS-spørsmålet og et regjeringsparti som er skeptiske (SP) unngikk hans oppmerksomhet.

Balstad mente at alternativet til en EØS-avtale kunne være fullt medlemskap i unionen, slik mange i Arbeiderpartiet hele tiden har ønsket.

Selv om Balstad tok for seg en rekke problemområder, var det ikke et helsvart budskap han kom med til forsamlingen.

– Vi har vært gjennom en prøvelse de siste årene både her hjemme og ute i verden, sa han.

Øvre Eiker Veterankorps underholdt og akkompagnerte kjente arbeidersanger.

Han tok også for seg dagens regjeringssammensetning og høstet applaus da han sa at dagens regjering ikke er den rød-grønne de fleste ønsket seg. Underforstått kunne han tenke seg SV inn på laget. Han savnet også en klar og tydelig kommunikasjon som gjorde at folk fikk forståelse for at arbeiderbevegelsens løsninger i fellesskap var de beste på lang sikt.

Samling og opptog i Vestfossen
I Vestfossen startet markeringen av den internasjonale solidaritetsdagen med flaggheising og åpen kafé på Folkets Hus. Så klokken 12.00 stilte folket seg opp sammen med Øvre Eiker Skolekorps for å ta en litt forkortet togrute i Vestfossen.

Øvre Eiker Skolekorps vartet opp med musikk og god stemning før, under og etter toget i Vestfossen.

Årets tog var litt lenger enn hva det har vært de siste årene, men det kan kanskje tilskrives det fine været. I fjor var det det vi kan kalle «drittvær» og oppmøtet var deretter.

Årets paroler i toget var ikke av det kontroversielle slaget. Her var Forsvar folkeretten – anerkjenn Palestina, Sats på skolen i Øvre Eiker, Utvikling av Eikertun nå, Sats på kollektivtransport og Arbeid – velferd – trygghet.

Det ble dermed ikke noe spark til posisjonspartiene i Øvre Eiker som nylig har foreslått å la Akademiet privatskole slippe til med en 1. til 10. klasse skole i lokalene til dagens barneskole i Hokksund. Men den debatten lover leder i AP, Lasse Haugen vil komme for fullt senere.

Palestina engasjerer også i Øvre Eiker og i Rødt spesielt.

Også i Vestfossen var det ungdomsappeller ved Guro Steinsholt og Sigurd Heggem. I tillegg var det appeller fra Lisa S. Wilberg (Rødt) og Terje Kolbjørnsen (AP).

Det ble også en smakebit fra programmet til Fiskum Middelalderfestival der Petter Anthon Næss og Cristina V. Hardangen spiller sentrale roller sammen med flere andre. Vestfossen Mannskor avsluttet dagen i Vestfossen.

Her ser du bilder fra dagens markering av 1. mai i Øvre Eiker.

Kjente partiveteraner på Arbeidern i dag.
Lasse Haugen er leder av Øvre Eiker AP – her sammen med kona (t.v.) og Guro Steinsholt.
Når Internasjonalen synges reiser arbeiderbevegelsen seg.
Vel 80 møtte opp på Arbeidern i dag til frokost, sang og taler.
Leder i Vestfossen Arbeiderlag, Tore Nylehn, fører an i toget.
Utbyggingen av Eikertun blir et stridstema i Øvre Eiker i årene fremover.
Her kunne det like godt stått «nei til privatskoler» for det blir et stridstema i tiden som kommer.
Korpsmusikk hører med på 1. mai det er kun i Vestfossen det arrangeres tog i Eiker-bygdene.
Bøndene tar ikke fri selv om det er 1. mai – det ser vi på den store traktoren bakerst i toget.
Guro Steinsholt holdt ungdomsappell på vegne av SV.
Sigurd Heggem holdt ungdomsappell på vegne av AP og AUF.
Del:
Annonse