29. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Hvert år skjer det drukningsulykker etter fall mellom båt og brygge. (Illustrasjon)

Redningsselskapet: Tre personer druknet i april

Tre personer omkom i drukningsulykker i april. Så langt i år har 23 personer druknet i Norge, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Det er én mer enn på samme tid i fjor.
Annonse

Mellom januar og april druknet 20 menn og tre kvinner i Norge. Åtte av ulykkene har skjedd i Agder, mens seks personer har druknet i Nordland. Vestland har hatt tre drukningsulykker så langt i år, mens to personer har druknet i henholdsvis Møre og Romsdal og Rogaland. Både Finnmark og Østfold har hatt én drukningsulykke.

Drukningsulykkene i april
I april skjedde to av ulykkene i småbåthavner. Én person mistet livet i forbindelse med dykking. Alle de tre var menn.

Annonse

• Finnmark: En mann i 20-årene ble funnet omkommet i en småbåthavn i Alta kommune.

• Nordland: En amerikansk mann i 30-årene omkom under dykking i Pluragrotta i Rana kommune.

• Møre og Romsdal: En mann ble funnet omkommet i sjøen i en småbåthavn i Sande kommune.

Sjekk og bruk vesten
Mange har gjort båten klar for sommeren, og årets første båttur er unnagjort eller rett rundt hjørnet. Redningsselskapet minner om at sikkerhetsutstyret også bør gjennomgås før sesongstart.

– Sjekk både oppblåsbare redningsvester og tradisjonelle vester. Bruk den, og bruk den riktig ved å sørge for at den er lukket og strammet, og at skrittstroppen er på, oppfordrer Tanja Krangnes, fagsjef for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

Fremdeles kaldt i vannet
Sjø- og vanntemperaturene er fremdeles under ti grader de fleste stedene i landet.

– Det er viktig å være klar over at det fremdeles er vinter i vannet, selv om det allerede har vært flere dager med sommertemperaturer i lufta mange steder, sier Tanja Krangnes i Redningsselskapet. 

Det er lett å undervurdere hvordan kroppen reagerer i møtet med vann som er under 15 grader. Kaldt vann kan få deg til å gispe etter luft, og puste ukontrollert, noe som øker faren for å puste inn vann og drukne. Les Redningsselskapets råd om hva du gjør om du havner i kaldt vann.

Del:
Annonse