29. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Merk ungen: Sprittusj fungerer bra til merking av barna i tilfelle de skulle komme bort fra deg 17. mai. (Illustrasjon: Tryg)

Merk ungen: Dette trygger både deg og barnet ditt på 17. mai

Store folkemengder er et kjent skue på nasjonaldagen, og det er ikke bare mobiler og lommebøker som forsvinner i folkehavet. Ofte kommer små barn bort fra foreldrene sine. Det finnes et enkelt triks som sikrer at andre voksne lettere kommer i kontakt med barnets foreldre.
Annonse

– Bruk en vannfast tusj og merk barna med navn og mobilnummer. Skriv det helst direkte på huden på hånden eller underarmen, men inne i klærne eller på et armbånd kan også fungere så lenge det er lett synlig. Sørg for at barna forstår og husker at de har mamma eller pappas telefonnummer på seg, sier pressesjef i Tryg Forsikring, Ole Irgens.

Politiet er barnets beste venn
Selv om barna skulle ha egen mobil er dette trikset likevel lurt å følge. I bysentrum kan det være fort gjort å miste et barn av syne i trengselen, og nysgjerrige barn kan i tillegg spontant gå i en annen retning. Mange små går i 17. mai-tog for første gang, og har gjerne ikke egen mobil.

Annonse

– Det beste er jo at barn og voksne har snakket sammen, at de har en plan hvis de kommer bort fra hverandre. Ofte finner barn tilbake til der de var, så er det flere voksne som leter kan det være lurt at én blir igjen der barnet forsvant. Lær i tillegg barna at politiet er deres beste venn hvis de kommer bort fra mamma og pappa 17. mai, sier Irgens.

Huskeliste for 17. mai:
• Merk barna med barnets navn og mobilnummeret til en av de pårørende. Det beste er å skrive med vannfast tusj på underarmen. På et armbånd eller på klærne er også bra.

• Fortell barna hvorfor dere gjør dette, at de kan be politi eller andre voksne om hjelp til å ringe mamma eller pappa ved å vise dem armen med mobilnummeret.

• Snakk med barna på forhånd. Avtal hva de skal gjøre, å enten bli stående på samme sted eller gå til et bestemt møtested hvis dere kommer bort fra hverandre.

• Større barn bør lære seg sin egen adresse samt foreldrenes fornavn og etternavn.

• Dersom dere kommer bort fra hverandre, hold hodet kaldt: Er det mer enn én voksen i følget, er det viktig at noen blir igjen på samme sted. Ofte finner barn tilbake til der de var.

• Hvis dere har en avtale om hvor dere skal møtes, gå dit.

• Ser du politi i nærheten, ta kontakt. Barn går ofte der det er politifolk eller en politibil.

• Ring politiet på 02800. På 17. mai har politiet som regel kontakt med Røde Kors-stasjonene for bortkomne barn i flere av de store byene.

Del:
Annonse