En ny utfartshelg står for døren, og mange skal ut på veien med familie eller venner.
Med fullpakket bil, utålmodige barn i baksetet og dårlig tid er det lett å tråkke litt ekstra på gasspedalen, skifte felt og kjøre forbi. Men hvis målet er å komme fortest mulig fram er det ikke nødvendigvis så lurt.
– Kjappe feltskifter og brå oppbremsinger forplanter seg bakover og skaper kø og forsinkelser. Det gjør at kapasiteten på veien, det vil si antall biler det er plass til i et gitt tidsrom, reduseres betraktelig. Dersom du også er uoppmerksom og har kort avstand til bilen foran, øker sannsynligheten for alvorlige ulykker, forteller Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.
Hun kommer med et tydelig råd før kommende langhelg, som inkluderer både 17. mai og pinse:
– Unngå raske feltskifter og forbikjøringer, og hold en luke til bilen foran som gir deg mulighet til myke oppbremsinger. Da bidrar du både til mindre kø og forsinkelser, samtidig som du øker trafikksikkerheten både for deg selv og dine medtrafikanter.
Forventer spredning på utfart, noen forsinkelser for hjemfart
I år faller 17. mai på fredag før pinsehelgen. Vi forventer derfor at utfartstrafikken vil fordele seg over flere dager.
– Noen reiser allerede på ettermiddagen 16. mai, mens andre vil feire nasjonaldagen hjemme og dra på ettermiddag/kveld 17. mai, eller kanskje ikke før lørdag formiddag. Vi forventer derfor mer spredning i utfartstrafikken enn en vanlig pinse, sier Ranes.
Mange reiser hjem igjen 2. pinsedag, mandag 20. mai, men tall for pinsetrafikken de to siste årene viser at det er relativt lite forsinkelser knyttet til hjemfarten:
– Strekningene med noe forsinkelse er E6 Svinesund–Oslo og E18 Kragerø–Oslo. I Kragerø-området er det mest forsinkelse i tidsrommet kl. 12-16, mens det i Drammen er mest forsinkelse kl. 14-20. For eksempel var det rundt 30 minutters forsinkelse på strekningen Kragerø–Oslo i dette tidsrommet på 2. pinsedag i 2022 og 2023, opplyser Ranes.
I resten av landet er det bare mindre forsinkelser, og mest inn mot de store byene.
Hvis du skal kjøre inn mot Oslo 2. pinsedag er det uansett lurt å forberede seg på mer kø enn før:
– Etter at det nylig ble innført elbilforbud i kollektivfeltene i Oslo og Akershus er det generelt mer forsinkelse enn tidligere, særlig på E18 fra Asker inn mot Oslo. Men kjør mykt, så bidrar du til mindre kø og lavere ulykkesrisiko, sier Ranes.
Sommertid er ulykkestid
Vi går nå inn i sommeren, som tradisjonelt er den tiden på året med flest alvorlige ulykker.
– På bare og fine sommerveier tråkker folk gjerne litt hardere på gassen og foretar flere forbikjøringer. Da øker ulykkesrisikoen. Hvis ingen kjører over fartsgrensen og holder plassen i køen kan vi redde liv, sier Ranes.
Planlegg turen og hold deg oppdatert
– Bruk tjenestene www.vegvesen.no/trafikk og appen Vegvesen trafikk til å planlegge turen og holde deg oppdatert underveis. Men husk å be en av passasjerene om hjelp til dette, eller ta en pause og beinstrekk samtidig som du oppdaterer deg på status for din kjørerute. Å kjøre er det eneste du skal gjøre, minner Ranes om.
UP på veiene i helgen
I løpet av de syv siste årene har 80 personer omkommet eller blitt hardt skadd i pinsetrafikken. Av disse 80 var 34 MC-førere – det tilsvarer hele 42,5 prosent, melder Utrykningspolitiet på sine Facebook-sider.
– Vi går nå inn i en ulykkeshelg. Dette tilsier at alle, og særlig MC-førerne, må være ekstra varsomme, sier UP-sjef Knut Smedsrud.
Skal du ut å kjøre i pinsetrafikken?
Da oppfordrer UP-Jeanette og resten av gjengen i UP, deg til å være tålmodig: Hold køen og ikke foreta farlige forbikjøringer. Husk også på å være en oppmerksom trafikant, overhold fartsgrensen og kjør rusfri – det redder liv, skriver de.
FLERE SAKER
Togbillettene ble billigere for barn og studenter
Sommerens fest koster nå «flesk» med skyhøye renter
Sju personer druknet i september – 78 så langt i år