21. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Nøstetangensenteret kan by på en stor glassutstilling denne sommeren i tillegg til egen kafé og uteservering.

Sesongåpning på Nøstetangensenteret med rekordstor glassutstilling

«Nøstetangen – et industrieventyr på Hokksund». Det er tittelen på årets utstilling i det som nå kalles bare Nøstetangensenteret. Og det er selveste stortingspresidenten som foretar den offisielle åpningen.
Annonse

25. mai 2024 kl. 12.00 åpner stortingspresident Masud Gharahkhani en unik utstilling av kunstverk fra Nøstetangen Glasværk 1741-1777 på Nøstetangen norsk Glassmuseum. Aldri har det vært vist en så stor samling av gjenstander produsert på Nøstetangen på 1700-tallet.

Nøstetangen norsk glassmuseum ble etablert i 1998 med formål å bidra til å synliggjøre kulturarven norsk i glassproduksjon fra etableringen av Nøstetangen Glasværk i 1741 og fram til nåtid.

Annonse

Historikk
På Hokksund ble det i en kort periode på 1700-tallet laget glass som kan måle seg med det beste i Europa. Nøstetangen Glasværk ble grunnlagt i 1741 av kong Christian 6. og hans rådgivere på Hokksund fordi de ønsket å utnytte Norges naturressurser.

Der fantes rikelig med trevirke og dessuten kvarts som ble malt til sand. Det var aldri laget glass i Norge tidligere, men takket være to utenlandske kunstnere, én engelskmann og én tysker, ble det produsert eksklusive vinglass og pokaler som ble etterspurt av hoffet i København og overklassen i Danmark-Norge.

Sammen skapte de to Kongsberg kirkes fantastiske lysekroner. Tyskeren Köhler graverte motiver på glass som er helt unike. Svært detaljert og med stor nøyaktighet gjenga han gården Øvre Hoen med sagbruk, kjerrat og humlegård på en pokal og en nøyaktig skildring av interiøret i en glasshytte på en annen.

Utstillingen gir også et innblikk i kulturhistorien rundt glassene, drikkeskikker i tiden og hvordan hele Eiker-samfunnet ble trukket inn i virksomheten.

Utstillingens kurator er tidligere seniorkurator ved Nasjonalmuseet, Randi Gaustad.

Åpningstider i sommer er torsdag til søndag, kl. 11 – 16.30 fra 25. mai til 15. september.

Stortingspresident Masud Gharahkhani står for den offisielle åpningen lørdag 25. mai kl. 12.00.

Del:
Annonse