21. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det er nå avdekket hvilken type hjernehinnebetennelse som Eiker-eleven er smittet av.

Har avdekket typen av smittsom hjernehinnebetennelse

Helsevesenet har nå fått avdekket hvilken type hjernehinnebetennelse som den smittede eleven ved Eiker VGS har fått. Elever som allerede er vaksinert med ACWY-vaksinen skal vøre godt beskyttet.
Annonse

Det er nå avklart hvilken meningokokktype eleven som har fått påvist smittsom hjernehinnebetennelse, er smittet av. Elever ved Eiker videregående skole som tidligere har takket ja til vaksine mot meningitt (hjernehinnebetennelse), skal være godt beskyttet mot både smitte og sykdom ettersom vaksinen dekker nettopp meningokokktypen som nå er påvist.

Det er ikke behov for nye doser av denne vaksinen for de som er vaksinert. Du kan finne din vaksinasjonsstatus på helsenorge.no, melder kommunen på sine nettsider.

Annonse

Andre som kan være aktuelle for vaksinasjon, vil bli kontaktet direkte.

Antibiotika er viktigste forebyggende tiltak
Vi ønsker å presisere at det viktigste forebyggende tiltaket for nærkontakter, er en dose antibiotika. Dette har nærkontakter nå fått tilbud om gjennom sin lokale legevakt eller fastlege.

Dersom du er nærkontakt og ennå ikke har fått tilbud om en dose antibiotika, ber vi deg kontakte din lokale legevakt.

Følg fortsatt med på symptomer
Kommunehelsetjenesten minner om viktigheten av at personer i den sykes nærmiljø er oppmerksomme på symptomer, spesielt den første uken.

Hvilke symptomer skal jeg se etter?
De første tegnene er gjerne vage og kan likne influensa. Du bør være særlig oppmerksom ved feber, frysninger, hodepine, muskelverk, lysskyhet, kvalme, oppkast eller diaré.

Ved blodforgiftning kan det etter hvert oppstå ørsmå røde eller lilla prikker i huden. Disse har som kjennetegn at de ikke forsvinner når du trykker et gjennomsiktig glass mot dem. Nakkestivhet og nedsatt bevissthet er tegn som kan komme sent i forløpet av en hjernehinnebetennelse.

Sykdommen kan forverre seg svært raskt. Dersom du eller de rundt deg utvikler symptomer er det viktig å kontakte lege raskt. Informer om at du tilhører et miljø hvor det er påvist et tilfelle av smittsom hjernehinnebetennelse.

Del:
Annonse