13. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Beste VPN for sikkerhet på nett

Du kan utføre din egen test av sikkerheten til et VPN for å finne det beste alternativet på nett. Her ser du seks måter du selv kan sjekke om VPN-et lever opp til kravene om personvern og sikkerhet.

Introduksjon til virtuelle private nettverk

Med et VPN krypteres nett-trafikken, som igjen maskerer identiteten til de som surfer på nett. Resultatet er at det blir mye vanskeligere (om ikke umulig) for andre å spore hva du foretar deg. Et pluss er at det skaper et ytterligere krypteringslag utover https (hypertext transfer protocol secure), som gjør det enda vanskeligere å stjele data.

VPN kommer i flere utgaver hvor den vanligste er å laste ned sekundære apper (programmer) på datamaskiner, telefoner og andre digitale enheter.

Blant alternativene finner vi kjente navn som NordVPN, ExpressVPN og CyberGhost, enda det er godt over 30 andre høykvalitets-tjenester å velge fra.

Så hvordan kvalitetssjekker vi egentlig et virtuelt privat nettverk? Er det mulig å gjøre en test for å sjekke at programmet faktisk gjør som det lover?

Ja, det er det. Ved hjelp av noen enkle «DIY»-triks kan du selv teste et VPN på under fem minutter og se om du får den kvaliteten og sikkerheten du betaler for.

Test 1: Se etter lekkasjer av IP

IP-adressene er det samme som boligadressen vår. Den forteller andre hvilket bredbåndselskap vi bruker og hvor vi befinner oss.

En sentral del av oppgaven(e) til et VPN er å skjule internett-protokollen slik at andre ikke ser hvor brukeren oppholder seg, rent geografisk.

Du kan med enkelthet teste at det gjøres på egenhånd. Gå til en side som ipadresse.no og noter ned adressen din før VPN-et aktiveres.

Aktiver VPN og test på nytt for å se hvilken IP-adresse som dukker opp. Ser du fortsatt den samme? Da fungerer ikke programmet som det skal.

Test 2: Kill switch

Kill switch fungerer som en type forsvarsmekanisme mot lekkasjer av IP og annen informasjon, hvis tilkoblingen til programmet plutselig ryker.

Ved hjelp av «bryteren» skrus all trafikk av umiddelbart dersom den originale oppkoblingen avbrytes.

Det forhindrer at IP-adresser, DNS informasjon og annet «lekker» ut til mottaker-siden, eller de tjenestene du måtte bruke.

Koble til din VPN og sett i gang med noe som bruker data, slik som streaming eller nedlasting.

Mens aktiviteten pågår, koble manuelt fra VPN-et ditt.

Hvis internettaktiviteten stopper umiddelbart ved VPN-frakobling, fungerer kill switchen.

Hvis aktiviteten fortsetter, kan dataene dine være eksponert.

Kill switch er en av de viktigste sikkerhetsventilene mot lekkasje av identifiserbar informasjon.

Test 3: Personvern

Når vi snakker om sikkerhet er det også ett indirekte område vi bør være oppmerksom på. Hvilket VPN som gir deg best personvern?

vpnguiden.no skriver at det beste VPN-et for sikkerhet er ProtonVPN, fordi de driftes fra Sveits, hvor lovene er mye strengere for deling av data.

Spørsmålet blir hva som kreves for at de skal gi fra seg personlig identifiserbare data hvis noen begynner å spørre, for eksempel hvis noen har delt filer med andre via torrenting eller lignende.

Test 4: Sjekk for DNS-lekkasjer

DNS (Domain Name System)-lekkasjer oppstår når dine forespørsler reiser utenfor den krypterte VPN-tunnelen, og eksponerer de nettstedene du besøker for din ISP (Internettleverandør) eller tredjeparter.

Slik sjekker du DNS lekkasjer på egenhånd.
Besøk et nettsted som dnsleaktest.com mens du er koblet til din VPN.

Utfør en standard (eller utvidet test) for å sjekke om DNS-serveren du er koblet til tilhører ditt VPN.

Gjør den ikke det? Da lekker dine DNS-forespørsler.

Denne artikkelen inneholder annonsert innhold og er bestilt av FM Media.

Del: