19. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Ikke veldig mange på mannekengoppvisningen inne i rådhuset, men stemningen var upåklagelig.

Hokksund-dager med plaskende regn og fokus på funksjonshemmede

Det å arrangere noe som helst i disse dager er en stor risiko – spesielt utendørs. De siste dagene og ukene har været vært mildt sagt ustabilt. Torsdag, fredag og lørdag var ikke noe unntak da miniutgaven av Hokksund-dagene gikk av stabelen.
Annonse

Lørdag formiddag var det imidlertid såpass vær at en del folk samlet seg i sentrum for å sjekke ut ulike tilbud og komme på moteoppvisningen inne i festsalen på rådhuset. Med bakgrunn i det ustabile været i det siste, tok ikke handelstandsforeningen noen sjanser.

Utenfor var det et par stands, én i regi av Hokksund Idrettslag og én i kommunal regi. Sistnevnte for å informere om det som opptok varaordfører Trond Bermingrud da han åpnet dagen med tale.

Annonse

Men først skulle det fortæres gratis frokost på rådhuset etterfulgt av sang og musikk.

Varaordfører Trond Bermingrud måtte teste vaflene som gruppa for funksjonsnedsettelser laget utenfor rådhuset. (Foto: Privat)

Bermingrud var som sagt opptatt av de funksjonshemmedes rettigheter i noe som heter CRPD. Det er en engelsk betegnelse, og det betyr altså «Convention on the rights of persons whit disabilities», eller på godt norsk, så er det FN-konvensjonen om rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Denne konvensjonen ble vedtatt i FN i desember 2006, og Norge undertegna konvensjonen den 30. mars 2013.

Og i formannskapet ble det på tampen av 2022 bestemt at Øvre Eiker kommune skulle bli en menneskerettighetskommune, vi skulle være en foregangskommune i oppfølgingen av rettigheter til mennesker med nedsatt funksjonsevne nedfelt i CRPD.

HIL og kommunen hadde stands utenfor rådhuset.

– I løpet av 2023 begynte det å skje saker og ting. Det blei blant annet etablert ei tverrfaglig gruppe i kommunen, som skulle jobbe med tiltak, og få denne konvensjonen opp og gå, og inn i system. Vi politikere kom også på banen, det kom politiske saker på agendaen, vedtak skulle fattes. Det ble også søkt om tilskudd fra staten, som vi var så heldige å få tildelt, sa Bermingrud.

– Det er noe av bakgrunnen til at vi står her i dag, en dedikert gjeng, med brukerrepresentanter og engasjerte folk fra kommunen. Og de gleder seg til å få besøk på standen sin, fortelle dere om CRPD. Så jeg oppfordrer dere alle til å avlegge denne standen et besøk, slå av en prat med disse hyggelige menneskene, sa han.


Hest og kjerre er populært og lørdag var det noenlunde bra vært på formiddagen.
Del:
Annonse