19. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Sommerbryllup i strålende vær utendørs som her på Fossesholm. Romantisk og fint, men formalitetene må være i orden. (Arkivbilde)

Gifteklar i sommer? Du har vel ikke glemt prøvingsattesten?

Sommeren er høysesong for bryllup, og det er mange ting å tenke på for de som planlegger å gifte seg. Før vielsen må paret søke Skatteetaten om en prøvingsattest som viser at de oppfyller kravene i ekteskapsloven.
Annonse

Roar Sellevoll, avdelingsdirektør i Folkeregisteret i Skatteetaten, minner om at det kan være noe lenger behandlingstid på enkelte saker nå som det er høysesong for bryllup.

– Mange av søknadene om prøvingsattest blir behandlet digitalt og da vil prøvingsattesten komme med en gang, men i noen tilfeller kreves det manuell behandling og da vil det ta lengre tid, sier Sellevoll.

Annonse

For eksempel hvis én eller begge har vært gift tidligere, eller hvis begge ikke er norske statsborgere.

– På våren og sommeren får vi gjerne ekstra mange som søker og da kan det være mellom fem og seks uker behandlingstid på søknadene som må behandles manuelt, kan Sellevoll fortelle.

– Men pass også på å ikke søke alt for tidlig, for en prøvingsattest er kun er gyldig i fire måneder fra vi utsteder den.

Når prøvingsattesten er ferdig behandlet sendes den til innboksen din i Altinn og brudeparet må selv sørge for å videresende den før bryllupet til den som skal vie dem.

De aller fleste kan søke digitalt 
Både de som skal gifte seg i Norge eller der norsk rett gjelder og de som skal gifte seg i utlandet etter utenlandsk rett, kan bruke elektronisk søknad når både brudeparet og forloverne har bankID eller lignende.

– Rundt 10 prosent av søknadene vi får om prøving er fra par som skal gifte seg etter utenlandsk rett, forteller Sellevoll.

Prøvingsattesten bekrefter at paret oppfyller vilkårene for å inngå ekteskap, for eksempel at ingen av dem er gift fra før.

Sjekk hvilken dokumentasjon som kreves
– Vi bruker litt lenger tid på å behandle de søknadene hvor vi trenger mer dokumentasjon, spesielt fra utlandet, minner Sellevoll om.

– Det kan derfor være lurt å legge ved eller sende inn all dokumentasjonen vi ber om med én gang, slik at du unngår unødvendig lang behandlingstid ved at vi må be om mer dokumentasjon, sier han.

Noe av dokumentasjonen har krav om å være i original og disse må sendes per post.

Husk legitimasjon på bryllupsdagen
På selve bryllupsdagen er det viktig å huske legitimasjon slik at den som skal gjennomføre vielsen kan sjekke at informasjonen i prøvingsattesten stemmer overens med legitimasjonen.

Når paret har blitt gift vil vigsler sende en bekreftelse på at ekteskapet er inngått til Skatteetaten, og de vil få en bekreftelse på registrert vigsel i innboksen i Altinn. 

Veiledning på skatteetaten.no
Skatteetatens steg-for-steg-guide om veien til ekteskapet for de som skal gifte seg etter norsk rett finnes her: Ekteskap i Norge – Skatteetaten. For de som skal gifte seg i utlandet, finnes det veiledning på Ekteskap i utlandet – Skatteetaten.

Husk at giftemål også kan påvirke skatten. I praksis innebærer dette at ektefeller skattlegges sammen for samlet formue. Inntekten skattlegges for hver av seg.

Les mer om det på skatteetaten.no. Der finnes også kontaktinformasjon hvor du kan stille spørsmål, blant annet på chat.

Alt ved bryllupsplanlegging er ikke like romantisk, minner folkeregister-sjef Roar Sellevoll om. Uten prøvingsattest og legitimasjon blir det ikke noen vielse.
Del:
Annonse