23. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Kulda gjør at vi fyrer med strøm på harde livet. I tillegg skal kaffe kokes og elbilen lades. Det merkes på strømregningen spesielt nå som strømprisene er skyhøye i forhold til tidligere. (Illustrasjon)

Aldri før har vi brukt mer strøm i Norge

I morgentimene i dag registrerte Statnett et rekordhøyt strømforbruk. Norges strømforbruk mellom klokken 08.00-09.00 ble registrert til 24.536 megawattimer (MWh) og tilsvarer forbruket til ca. 24 millioner panelovner.
Annonse

– Dette er åpenbart et resultat av det kalde været i store deler av landet og at strømforbruket har økt de siste årene som følge av elektrifisering av transportsektoren og industrien, sier konserndirektør Gunnar Løvås i Statnett.

Kulden vil vare gjennom helga, så Statnett forventer et høyt forbruk i de kommende dagene.

Annonse

– Strømforbruket er av erfaring høyest i morgentimene, men vi kan ikke utelukke at det kan komme en ny forbruksrekord mellom klokka 16.00 og 17.00, forklarer Løvås.

Den forrige rekorden ble satt 21. januar 2016 og forbruket denne januardagen mellom klokken 08.00 og 09.00 var på 24.485 MWh.

– Det årlige energiforbruket per husstand har gått ned de siste årene, men vi ser en klar trend i at behovet for effekt, altså umiddelbart forbruk av strøm, øker. Når mange skrur opp temperaturen på sine oppvarmingsenheter, dusjer, koker kaffe og lader elbilen sin samtidig får vi effekttopper som Statnett og de andre nettselskapene må dimensjonere nettet sitt etter, sier Gunnar Løvås.

Det er godt med vann i vannmagasinene og strømnettet er intakt, så kraftsituasjonen i Norge betegnes som normal. Den samlede norske strømproduksjonen var høyere enn forbruket mellom klokken 09.00 og 10.00 i dag og lå på 25.699 MWh.

Del:
Annonse