16. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Eiker Senter holder åpent mens Buskerud Storsenter og de andre senterne i Drammen må stenge.

Stenger kjøpesentre i Drammen – Øvre Eiker holder åpent

Regjeringen iverksetter tiltak i 15 nye kommuner fra midnatt. Drammen og Lier er inkludert, mens Øvre Eiker slipper unna. Her vil butikkene være åpne som normalt.
Annonse

Det ble klart i en pressekonferanse med regjeringen søndag kveld. Tiltakene omfatter Asker, Aurskog-Høland, Bærum, Drammen, Horten, Lier, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Marker, Nittedal, Rakkestad, Rælingen, Råde og Skiptvet, skriver DRM24.

Blant tiltakene er å stenge alle kjøpesentre og butikker tilknyttet disse. Vinmonopolet blir imidlertid gjenåpnet, og ordinære matbutikker og bensinstasjoner får holde åpent.

Annonse

Utover reglene med kjøpesentre og butikker, baserer tiltakene seg på tiltaksnivå fire, som Drammen allerede ligger på fra før. Forøvrig blir det derfor ikke store endringer for innbyggerne i drammensområdet.

Drammen har fra før valgt å videreføre rødt nivå i grunnskolen, til tross for at helsemyndighetene har anbefalt gult nivå her. Regjeringen innfører imidlertid rødt nivå på videregående skoler, høyskoler og universiteter.

Tiltakene i de 15 nye kommunene varer fra midnatt natt til 25. januar til og med 31. januar 2021. Samtidig kan man altså, 15 minutters kjøring fra Drammen sentrum, både dra på shopping og drikke øl på byen i Hokksund.

Slik er butikk-reglene
Følgende butikker kan holde åpent i tillegg til matbutikker, apotek og bensinstasjoner i både de 10 kommunene rundt Nordre Follo, og de 15 randsonekommunene:

– Utsalgsteder for dyrefor og andre nødvendighetsartikler for kjæledyr og husdyr.

– Salgsvirksomhet til landbruk og dyreproduksjon.

– Lager- og grossist-delen i forretninger som selger til håndverksvirksomhet og lignende.

– Bandasjister.

– Optikere.

– Vinmonopolet.

Definisjonen av matbutikker inkluderer også kiosker, helsekost og andre som i hovedsak omsetter matvarer.

Butikker får mulighet til å lage smittevernfaglig forsvarlige løsninger slik at kunder kan hente varer som er forhåndsbestilt, opplyser regjeringen videre. DRM24 har sendt en henvendelse om hva som er definisjonen på et kjøpesenter, og hvorvidt dette også omfatter alle lokale mindre senter-utsalg, men foreløpig ikke mottatt svar på dette.

Serveringssteder og fritidsaktiviteter
Siden Drammen allerede ligger på tiltaksnivå 4, blir det ikke store endringer i forhold til det innbyggerne allerede er vant med i denne kategorien. Slik er de reglene som nå inkluderer de nye 15 kommunene:

Serveringssteder, biblioteker, tros- og livssynshus og alle butikker som ikke er en del av kjøpesenter kan holde åpent. Offentlige steder og virksomheter der det foregår organiserte fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år, kan også holde åpent, men det skal ikke være fritidsaktiviteter for andre på slike steder.

Svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng o.l. stenges, men det holdes åpent for skolesvømming for de under 20 år, svømmekurs og svømmetrening for barn i barneskole eller yngre og svømming for profesjonelle utøvere. Rehabilitering og opptrening som tilbys individuelt eller i mindre grupper med arrangør, tillates også. Det samme med annen individuell behandling som det kan bestilles time til, og hvor bad er en del av behandlingen.

Idretts- og fritidsaktiviteter for barn og unge under 20 år tillates, men det er ikke tillatt å organisere idrettsaktivitet for voksne eller fritidsaktiviteter for voksne som organiserte øvelser, trening og prøver for kor, korps og teater.

Arrangement tillates, i tråd med nasjonale regler.

Andre regler
Universiteter, høyskoler og fagskoler: All undervisning og planlagte arrangementer skal utsettes eller gjøres digitale.

Lokalene ved universiteter, høyskoler og fagskoler stenges for alle studenter. Ansatte følger reglene for arbeidslivet for øvrig.

Påbud om hjemmekontor for alle som kan. Arbeidsgivere skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra så langt det er praktisk mulig. Arbeidsgivere skal kunne dokumentere at beskjed om hvordan dette skal gjennomføres i virksomheten er gitt ansatte.

Skjenkestopp.

Plikt til å bruke munnbind er de samme som for de 10 kommunene som fikk tiltak i går.

Derfor gjenåpnes vinmonopolet
Både Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet anbefaler gjenåpning av Vinmonopolutsalgene blant annet for å redusere mobilitet ut av kommunegrensen, etter at polutsalgene i Follo-området ble stengt lørdag.

Helsedirektoratet har også vist til at rask innstramming av tilgjengelighet til alkohol ved stengning av Vinmonopolet, kan utsette personer med alkoholavhengighet for alvorlig helserisiko, uttaler regjeringen i en pressemelding.

Unødvendige reiser
Det å reise til fritidsbolig utenfor egen kommune er å anse som en unødvendig reise. De som allerede er på hytta blir ikke bedt om å dra hjem, men de bør ikke ha besøk, opplyser regjeringen.

De kan handle helt nødvendige varer på nærbutikk i hyttekommunen, men oppfordres til å gå i butikken utenom de travle tidene. De bør ikke oppsøke aktiviteter som innebærer kontakt med andre, slik som serveringssteder.

Disse anbefalingene gjelder fra nå:
I tråd med den nasjonale anbefalingen bør alle begrense sosial kontakt. Det oppfordres til å møte andre utendørs, og ikke ha besøk av flere enn 5 gjester i tillegg til de som allerede bor sammen. Barn i barnehager og barneskoler kan ha besøk fra egen kohort.

Alle bør unngå reiser som ikke er strengt nødvendige. Reise til arbeid må anses som strengt nødvendig. Likevel vil krav om hjemmekontor gjelde for de som har mulighet for dette.

Kommunene og fylkeskommunene bør innføre forsterkede tiltak i kollektivtransporten, dette kan for eksempel være at det kun brukes opptil 50 prosent kapasitet i transportmiddelet.

En-til-en virksomheter, som for eksempel frisører, bør innføre forsterkede tiltak som bruk av munnbind i situasjoner der det ikke er mulig å opprettholde én meters avstand eller å redusere eller midlertidig fjerne behandlingstilbud som innebærer nær ansikt-til-ansikt kontakt.

Det anbefales at kommunene og befolkningen i de aktuelle kommunene vurderer testing på dag 7-10 i smittekarantenetiden. Det bør vurderes karantene for husstandsmedlemmer av nærkontakter ved mistanke om smitte av den muterte smittevarianten.

Ba selv om tiltak
Som DRM24 omtalte lørdag er Drammen blant kommunene i Oslo-regionen som selv ba om å bli innlemmet i et område med strengere tiltak.

– Det er jeg glad for. Det er nødvendig med strenge tiltak i enda flere kommuner om vi skal klare å stoppe utbruddet med det muterte viruset fra å spre seg i Norge, sa Høie på pressekonferansen.

Søndag er det påvist 11 nye tilfeller av den engelske virusvarianten i Nordre Follo. Det er imidlertid ikke rapportert om nye tilfeller utenfor kommunen.

– Så fort vi ble kjent med de nye, mer smittsomme virusvariantene, har en av våre viktigste oppgaver vært å stanse eller forsinke at disse får fotfeste i Norge, sa Høie.

Nedadgående smittekurve
Som DRM24 omtalte tidligere søndag er det lave og oversiktlige smittetall lokalt.

– Vi vet foreløpig ikke i hvor stor grad den engelske virusvarianten har spredt seg til flere kommuner enn Nordre Follo. Situasjonen er uoversiktlig, og risikoen for spredning til andre kommuner er stor. Men vi har en nedadgående smittekurve, og det gir oss muligheter til å stoppe utbruddet og videre smittespredning i resten av landet. Sammen kan vi klare å slå ned den engelske virusvarianten, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Del:
Annonse