Langt fra alle eldre har pårørende som kan kjøre kommunens eldre til den nyopprettede teststasjonen i de tidligere lokalene til Bergans på Loe Bruk. Derfor har kommunen satt opp flere minibusser som skal hente og kjøre de eldre hjem igjen etter at de har fått sin etterlengtede sprøyte med Covid-19 vaksinen.
Alle innbyggere over 85 år er ringt opp fra kommunen og tilbudt vaksine, og de aller fleste har takket ja. For de som ikke kan møte opp eler bli fraktet til vaksinestasjonen, er det tilbudt hjemmevaksinering. Men på grunn av at dette er en omstendelig prosess, er det ønskelig at flest mulig kan stille opp på det som er kommunens eneste sted for vaksinering denne gang.
Omstendelig prosess
Kommuneoverlege Anne Aune forteller at vaksineringen med Pfizer er komplisert og krever at logostikken er på plass. Ettersom den må oppbevares i såkalte superfrysere med ca. 70 grader minus, har de ikke lang tid til å sette vaksinen når det først er pakket ut og sendt til den enkelte kommune.
– Vi har opprettet en vaksinasjonsstasjon med mottak, vaksinering og et stort venterom i tilfelle noen skulle reagere på vaksinen. Her holder helsepersonell oppsikt med de som har fått dosen sin, sier Anne Aune.
Det er også lagt til rette med førstehjelpsutstyr og mulighet for å legge seg nedpå om det er noen som skulle bli dårlige etter vaksineringen.
Bakgrunnen for valget av Loe Bruk er den sentrale beliggenheten i kommunen nær buss og jernbane.
Går sakte fremover
Så langt er det satt nærmere 84.000 doser med vaksine i Norge, men det er bare i overkant av 3.500 som er ferdig vaksinert med to doser. Så langt er 143.864 doser fordelt til kommunene.
Øvre Eiker er ferdig med vaksineringen av de eldre i institusjoner og har startet arbeidet med vaksinering av enkelte ansatte i helsevesenet. I tillegg kommer altså hjemmeboende over 85 år.
Når denne gruppen er ferdig vaksinert, vil stadig flere grupper få tilbud om vaksine, men hvor lang tid dette vil ta, kan ikke Aune uttale seg om i dag. Det avhenger av hvor mange doser landet får som helhet fra de ulike produsentene.
Registrer deg
I går kveld ble det som omtalt sendt ut en feil SMS om å registrere seg for time. Denne meldingen ble raskt rettet opp og nå oppfordrer kommunen alle til å registrere seg på kommunens hjemmeside om de ønsker vaksine eller ikke. Det letter nemlig arbeidet med å prioritere når stadig flere skal få tilbud om vaksinering.
– Vi får mange henvendelser på telefon fra folk som lurer på timebestilling og om de faktisk tilhører en risikogruppe. Det er også mange som trenger hjelp til å registrere seg på portalen, noe vi selvsagt bistår med, sier Stine Klokseth.
Hun og kollega Kari Anne Hoen har flyttet ut fra rådhuset og fått arbeidsplass i mottaket på Loe Bruk. Her hjelper de alle som ringer og som kommer for vaksinering.
– Vi har en del innbyggere som har fastlege utenfor kommunen. Det er viktig at disse tar kontakt med fastlegen sin for at denne kan sende informasjon om spesielle sykdommer til oss. Dette gjelder også personer under 65 år med underliggende sykdommer, sier Anne Aune.
Lite smitte – ikke fått svar
Dagens smittetall er som omtalt før, kun ett nytt smittetilfelle i Øvre Eiker. Smittetrykket burde derfor være overkommelig for kommunen.
De har derimot ikke fått svar på de tre prøvene som er sendt inn til Folkehelseinstituttet etter at det var mistanke om det muterte engelske viruset i kommunen. Kommunelegen håper å få svar i begynnelsen av neste uke.
Det er ifølge Anne Aune ca. tre prosent av befolkningen som tester seg hver uke, noe som ifølge henne er en høy prosentandel av befolkningen.
FLERE SAKER
Babysang: Et av kirkens mest populære tilbud
Skarragruvene: Et lite gruvesamfunn i Øvre Eiker
Helgheim foreslås på topp – Morten Wold på andreplass