23. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det er oppdaget et nyt tilfelle av den engelske mutasjonen i Drammen og fire nærkontakter av denne personen er smittet, men om det er mutasjonen eller ikke, er ikke kjent, opplyser smittevernoverlege Einar Sagberg.

Nytt tilfelle av britisk mutasjons-virus oppdaget i Drammen

Fem personer bosatt i Drammen kommune har fått påvist koronasmitte i løpet av det siste døgnet. To av dem er nærkontakter av tidligere påviste tilfeller, mens smitteveien er ukjent for de tre siste. En person er smittet med den britiske mutasjonen.
Annonse

Ingen av de rapporterte smittetilfellene berører noen av kommunens barnehager, skoler eller helseinstitusjoner.

– For sjuende dag på rad har vi færre enn ti smittetilfeller. Det er veldig gledelig. Samtidig bekymrer det oss alltid når det er flere smittetilfeller med ukjent smittevei. I dag er det tre av fem tilfeller hvor vi ikke har klart å spore en sikker smittevei, og det er ikke bra, sier smittevernoverlege Einar Sagberg i Drammen kommune.

Annonse

I løpet av de siste 14 dagene er det påvist 127 nye smittetilfeller. Vi har sett et kraftig fall i dette tallet som følge av de lave smittetallene de siste dagene. For bare ni dager siden lå tallet på nye smittede i den foregående toukersperioden på 203.

– Hvis vi får noen dager til med så lave smittetall som vi har sett i det siste, så kan vi nok konstatere at smittetrykket i Drammen kommune har falt. Den underliggende smittetrenden er nå nedadgående, men nasjonale helsemyndigheter har vært tydelige på at vi kan ha noen krevende uker og måneder foran oss fortsatt. Det er fortsatt en nokså uavklart situasjon rundt den britiske virusmutasjonen, og vi har en konstant bekymring for at det muterte viruset som har vist en økt smittsomhet, skal føre til utbrudd i kommunen vår også, uten at vi klarer å oppdage det i tide, sier Sagberg.

Britisk mutasjon
Én person i Drammen kommune har fått påvist den britiske virusvarianten. Her er det snakk om kjent smittevei i forbindelse med innreise til Norge. Fire nærkontakter av denne personen er også blitt smittet av koronaviruset, og det undersøkes nå om disse fire tilfellene også er av den britiske virusvarianten.

Smittevernoverlege Einar Sagberg mener at det er god kontroll også på disse personene og hvem de har hatt kontakt med. Det understrekes at personen som nå har fått påvist den britiske virusvarianten, ikke er samme person som har en tilknytning til de tre personene fra Øvre Eiker kommune som Drammen kommune informerte om tidligere i uka. Her gjenstår det å få svar på analysene av prøvene.

Med virkning fra sist mandag innførte regjeringen en rekke nasjonale regler som følge av smitteutbruddet i Nordre Follo kommune hvor den britiske virusmutasjonen ble påvist, uten at smitten kunne spores til innreise fra Storbritannia. Disse reglene omfattet Drammen kommune, og det er nå klart at disse tiltakene videreføres til og med tirsdag 2. februar.

Deretter gjøres det en del endringer i både tiltakene og hvilke kommuner som omfattes videre. Med virkning fra onsdag 3. februar er ikke Drammen kommune omfattet av disse nasjonale tiltakene. Formannskapet vil derfor tirsdag 2. februar ta stilling til hvilke smitteverntiltak som skal reguleres i en lokal forskrift for Drammen kommune fremover. Rådmannen legger fram forslaget til revidert forskrift mandag 1. februar.

Siden begynnelsen av mars har 2.359 personer bosatt i Drammen kommune fått påvist koronasmitte. 46 personer har gått bort etter å ha fått påvist smitte.

Del:
Annonse