13. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Drammen er på langt nær friskmeldt selv om de nå letter på de strenge restriksjonene. Munnbind og avstand er fortsatt på tiltakslisten.

Elleve nye smittetilfeller siste døgn i Drammen

Elleve personer bosatt i Drammen kommune har fått påvist koronasmitte i løpet av det siste døgnet. Barn og ansatte i en barnehage settes nå i karantene. I Øvre Eiker er det ingen nye tilfeller.
Annonse

Åtte av de smittede i Drammen er nærkontakter av tidligere påviste tilfeller. For de siste tre tilfellene er smitteveien ukjent. Som følge av dette er personer ved en avdeling innenfor tilrettelagte tjenester og Åssiden videregående skole satt i karantene.

– Vi må ti dager tilbake i tid for å finne like mange smittede i løpet av én dag. Som vi har sagt mange ganger, så legger vi ikke så mye vekt på ett enkelt tall. Men vi har vært inne i en god trend den siste halvannen uka, og vi håper jo selvfølgelig at dette skal fortsette. Så vi kommer til å følge svært nøye med de kommende dagene og krysser fingrene for at vi ikke ser starten på en ny smitteøkning. Samtidig ser vi at det stadig dukker opp smittetilfeller med ukjent smittevei. Det sier oss at det er sirkulerende smitte i samfunnet vårt og minner oss om at det er lite som skal til for at vi kan se utbrudd og oppblussing av antall positive tilfeller, sier smittevernoverlege Einar Sagberg i Drammen kommune.

Annonse

I løpet av de siste 14 dagene er det påvist 111 nye tilfeller. Det betyr at smittetallet for den foregående toukersperioden fortsetter å falle, og det underliggende smittetrykket er fortsatt på vei ned.

– Vi har den siste uka advart mot at vi er i en uavklart og usikker situasjon regionalt. Det påvises nye tilfeller av det britiske virusvarianten flere steder, og vi har også hatt noen få tilfeller av denne i Drammen kommune, sier Einar Sagberg.

Frykter britisk variant
Senest i går kveld kom det melding om at over 50 barn og ansatte i Sørbyløkka barnehage er satt i karantene etter et smittetilfelle i barnehagen. Dette smittetilfellet har en epidemiologisk tilknytning til et smittetilfelle utenfor Drammen kommune, hvor den britiske virusvarianten er påvist. Prøven av den smittede i barnehagen er sendt til Folkehelseinstituttet for analyser, og det er ikke overraskende om analysene påviser den britiske virusmutasjonen også i dette tilfellet.

Nå har Folkehelseinstituttet også sagt at vi må regne med flere utbrudd av den britiske varianten nasjonalt uten at det er mulig å påvise smittevei til utlandet.

– Vi står egentlig i samme situasjon som vi gjorde i mars i fjor. Da klarte vi lenge å spore smittetilfellene til vinterferiereiser i Italia og Østerrike. Men nokså raskt var ikke dette mulig lenger, og vi hadde smitte i samfunnet som vi ikke hadde oversikt over. Vi må nok regne med at det samme vil skje i ukene og månedene som kommer nå. Det forventes at den britiske virusvarianten vil være dominerende, den påvises allerede i prøver fra personer etter innreise fra flere land, og mange som ikke har vært i Storbritannia selv eller hatt kontakt med noen som har vært der, vil høyst sannsynlig bli smittet av denne varianten, sier Einar Sagberg.

Til forskjell fra virusvarianten som kom til Norge i månedsskiftet februar/mars i fjor regnes den britiske virusvarianten for å være mye mer smittsom. Det gir grunn til bekymring med tanke på smitteutviklingen den nærmeste tiden.

Åpner opp igjen
Nå åpner deler av samfunnet opp igjen. Både nasjonale og lokale tiltak ligger nå an til å bli lettere. Tirsdag ettermiddag behandler formannskapet i Drammen forslaget til ny lokal forskrift for å forebygge koronasmitte. I rådmannens forslag til ny forskrift legges det opp til at eksempelvis treningssentre, museer og fritidstilbud til barn og unge kan gjenåpnes.

I tillegg går Drammen kommune fra midnatt ut av de ekstraordinære tiltakene som er innført nasjonalt som følge av smitteutbruddet i Nordre Follo kommune. Det ligger dermed an til at både butikker på kjøpesentre og varehus som har vært stengt siden forrige mandag, kan åpne igjen. I tillegg er alle barne- og ungdomsskolene tilbake på gult nivå.

Dermed øker kontakten mellom folk, og dette er alltid en utfordring under en pandemi. Smittevernoverlege Einar Sagberg understreker derfor at det er utrolig viktig at hver og én av oss fortsatt husker de helt basale smittevernreglene om å holde avstand til hverandre, vaske hendene godt og ofte, hoste og nyse i et papirhåndkle eller albuekroken og at vi holder oss hjemme hvis vi er syke.

– At smitteverntiltak avvikles betyr ikke det samme som at vi er gjennom pandemien eller at det bare er å leve som før. Alle har nå et stort ansvar for å ta hensyn til hverandre og gjøre det vi kan for å forebygge smitte, sier smittevernoverlegen.

Starter massevaksinering
I morgen og torsdag fortsetter massevaksineringen i Drammenshallen. Vaksineringen av hjemmeboende innbyggere over 85 år har kommet godt i gang, og det åpnes nå for at nye grupper kan gjøre seg klare til vaksinering. Hjemmeboende innbyggere over 75 år som har registrert at de ønsker vaksinering, får i ukene som kommer en SMS fra Drammen kommune. Når de har mottatt denne SMS-en kan de bestille time til koronavaksinering.

De som ikke har mottatt denne SMS-en må foreløpig vente med å bestille tid til vaksinering. Antall SMSer som sendes ut, henger nøye sammen med hvor mange vaksiner som leveres til Drammen kommune. Dersom innbyggere som ikke har mottatt SMS-en, bestiller time til vaksinering, vil det i verste fall ikke være timer nok til alle som har fått beskjed om å bestille tid til vaksineringen.

– Vi sender ut SMS til like mange personer som vi har vaksiner til. For å kunne bestille time til vaksinering, må du ha mottatt SMS-en. Hvis du ikke har mottatt melding, må du vente. Ingen er glemt, så de som er over 75 år, får en SMS fra kommunen de nærmeste ukene, sier Anette Solvang som er avdelingsleder ved smittevernkontoret og ansvarlig for koronavaksineringen i Drammen kommune.

Siden begynnelsen av mars har 2.377 personer bosatt i Drammen kommune fått påvist koronasmitte. 46 personer har gått bort etter å ha fått påvist smitte.

Ingen nye smittetilfeller i Øvre Eiker
Kommuneoverlegen melder om at det ikke har blitt bekreftet nye smittetilfeller med koronavirus i Øvre Eiker det siste døgnet. Det er registrert to nye nærkontakter, disse har forbindelser til smittetilfeller i en annen kommune.

Det er med dette registrert totalt 242 bekreftede tilfeller av korona i Øvre Eiker kommune siden utbruddet i mars 2020, hvorav 37 er smittet i 2021.

Del:
Annonse