12. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Dette synet er det dessverre altfor mange som opplever i disse dager. Og har du ikke tatt dine forholdsregler dekker ikke forsikringen fullt ut. (Illustrasjon: Tryg)

Kraftig økning i frostskader etter langvarig kuldeperiode

En lang kuldeperiode har preget hele landet, og skademeldingene renner inn hos Tryg Forsikring som har registrerte nær 20 prosent økning i antall frostskader hittil i år.
Annonse

– Vi har allerede hundrevis av skadesaker, alt fra omfattende vannskader i hus og hytter til utvendige boblebad som ikke tåler frosten, sier Ole Irgens i Tryg Forsikring.

Det er mange år siden sist hele landet opplevde en så langvarig og intens kuldeperiode som nå, og Irgens tror vi hittil bare har sett toppen av isfjellet.

Annonse

– Det er når varmegradene kommer tilbake at de store frostskadene viser seg. Da smelter is som har fått vannrør til å sprekke, og i verste fall spruter vann utover gulv og vegger slik at deler av bygningen kan bli totalskadd. Med lite snø og massiv kulde ser vi dessuten at frost og tele har ødelagt en rekke vannrør og stikkledninger, slik at mange husstander nå er uten vann. Frosten går dypt i bakken og vi frykter langt flere frostskader fremover, sier han.

Frostskader ved strømbrudd
Minusgradene herjer også i høyfjellet, og mange hytteeiere har allerede registrert betydelige frostskader.

– Noe skyldes uisolerte vannrør i hytter som ikke har vært tilstrekkelig oppvarmet, men vi har også skadesaker med nyere og moderne hytter hvor strømbrudd har ført til frosne vannrør som så har sprukket og hvor så å si alt av innbo er totalskadd av vann og is. Dette viser bare hvor sårbare slike systemer er ved strømbrudd, sier kommunikasjonssjefen i Tryg.

Boblebad ikke dekket
Ved langvarig frost og kulde er det som regel kun jevn varme som hjelper mot at uisolerte vannrør fryser til, men de siste årene har en ny type frostskade gjort seg gjeldende.

– Svært mange har kjøpt seg utendørs boblebad som de gjerne har installert på terrassen. Problemet er at vannrørene under boblebadet er vanskelig å tømme helt for vann. Når disse rørene fryser og sprekker er boblebadet nær totalskadd, men vår forsikring dekker ikke denne type frostskade. Da måtte skaden ha skjedd plutselig, og en kald vinter i Norge er ikke akkurat en plutselig og uventet hendelse, sier Irgens.

Krav til oppvarming
Det stilles i dag krav til at boliger skal være tilstrekkelig oppvarmet for å unngå frostskader, og slurver du med dette risikerer du avkortning i erstatningsoppgjør. For hytteeiere er det et absolutt krav at vannet skal være avstengt når hytta står ubebodd.

– De to siste årene har vi registrert over 60 prosent økning i erstatninger som følge av frostskader på hytter. Det er en markant økning, og frostskader generelt blir stadig dyrere å utbedre. I de verste skadetilfellene må vannrør, gulv og vegger rives og erstattes med nytt, sier Irgens.

Hvert år registrerer forsikringsselskapene rundt 7.000 frostskader som pleier utløse erstatninger rundt 200 millioner kroner årlig. De 10 siste årene har forsikringsbransjen utbetalt nær 3,5 milliarder kroner i erstatning for skader knyttet til frost, viser tall fra Finans Norge og Tryg Forsikring.

Slik unngår du frostskader:

• Sjekk kjellervinduer og ventiler. Luft kort og effektivt fremfor å sette vinduer på gløtt.

• Tøm og steng vannet i utendørskranen og koble fra hageslangen for vinteren.

• Hold temperaturen over 10 grader i oppholdsrom, også når du ikke er hjemme.

• Har du rør i krypkjeller eller på kaldloft? Forhør deg med rørlegger om isolerings- og oppvarmingsløsninger.

• Steng hovedkranen, åpne f.eks. kjøkkenkranen og tøm rørene for vann dersom du skal reise bort i lengre perioder.

• Frostvæske i vannlåser hindrer frostsprengning og fordampning (tomme vannlåser kan føre til at lukt fra avløpsrøret siver inn i huset).

• Har du varmeovn på i ubebodd hytte, så husk at strømbrudd vil medføre fare for frost.

Slik tiner du frosne rør:

• Hvis du ikke allerede har stengt hovedkranen – gjør det nå. Dersom vannet får flomme fritt er du garantert fossefall når isproppen tiner i et frostsprengt rør.

• Varm opp rommet.

• Når du har lokalisert det frosne røret, blås gjerne på det med hårføner eller varmluftpistol, men husk kontinuerlig tilsyn.

• Bruk av åpen varme som skibrenner og primus er livsfarlig og strengt forbudt.

• Etter opptining åpnes hovedkranen forsiktig mens rørene kontrolleres for lekkasjer.

Del:
Annonse