21. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Året har startet særdeles kaldt i store deler av landet. Kuldegradene har stor innvirkning på bilen og NAF veihjelp har hatt langt mer å gjøre i år sett i forhold til i fjor.

Kraftig vekst av bilister med startproblemer i kulda

Januar og februar så langt har gitt en kraftig økning i antall bilister som trengte starthjelp på bilen. Kulda har skylda. Startbatteriproblemer kan dukke opp hos alle, enten du kjører elbil, dieselbil eller bensinbil.
Annonse

Tall fra NAF Veihjelp viser at medlemsorganisasjonen i januar hadde over 10.000 veihjelp-assistanser. I samme måned i fjor var tallet drøye 6.000, så økningen har vært på hele 4.000 oppdrag i forhold til samme måned i fjor.

Kulda har skylda for flertallet av oppdragene. I over halvparten var det startproblemer og flatt batteri som var årsaken til at bilisten trengte hjelp fra NAF.

Annonse

– Kulda er en vanlig årsak til startbatteriproblemer. Når mange i tillegg nå har hjemmekontor og kjører bilen lite og kun på korte distanser er det oppskriften på startvansker, sier Ryste.

Skjer med alle biler
NAF er daglig i dialog med medlemmer og gir råd om hvordan de skal håndtere kulda.

– Startbatteriproblemer er det mest utbredte problemet ved vedvarende kulde, og er noe alle bileiere sliter med uansett om de kjører dieselbil, hybridbil eller elbil, sier Ryste.

Når temperaturen synker reduseres også bilbatteriets effekt dramatisk.

– NAF sitt beste tips er å legge ut på en lengre kjøretur fra tid til annen og aller helst lade startbatteriet jevnlig med en batterilader hjemme, sier Ryste.

– Et ekstra tips er å ha startkabler i bilen. Det er lettere å lete etter en annen bilist som kan hjelpe deg enn en som att på til har startkabler i bagasjerommet, legger Ryste til.

Kulde-tips
Her er seks gode tips fra NAF for å unngå biltrøbbel i kulda:

Vedlikehold batteriene: Lad startbatteriene jevnlig og legg ut på en litt lengre tur av og til om du har mye småkjøring i hverdagen.

Ha riktig spylevæske: Det er forskjell på spylevæske. Se etter en som tåler ekstra lave temperaturer.

Sjekk frostvæske og kjølevæske: Få sjekket hvilken temperatur kjølevæsken tåler. Er frysepunktet for høyt og det mangler kjølevæske kan det skade motoren. For lav blanding av frostvæske kan få alvorlige følger for motoren.

Sjekk og skift motorolje: Er det lenge side du har skiftet olje vil ny olje bidra til at motoren starter lettere når det er kaldt ute.

Fjern fukt: Luft bilen før du parkerer. Hvis du slipper ut fuktig luft og damp så slipper du at bilen iser ned også innvendig.

Vask ruta: Vask frontruta innvendig for å unngå dugg og is. Dugg oppstår raskere når vanndråpene har skitt å feste seg på. Derfor er ren frontrute det enkleste og billigste trikset for å motvirke dugg.

Del:
Annonse