23. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Fjorårets sølvvinner, Frank Tore Larsen og kartleser Torstein Eriksen fra NMK Modum & Sigdal, er på plass med ny bil i år.

Rally-NM starter med KNA Rally Finnskog

Det har vært store utfordringer med å komme i gang med årets NM-sesong i rally på grunn av korona-pandemien. Men førstkommende lørdag braker det løs med det tradisjonsrike KNA Rally Finnskog. Men publikum må dessverre holde seg unna rallyskogen denne gangen.
Annonse

Det er 36. gang KNA Kongsvinger arrangerer KNA Rally Finnskog. I år blir løpet første NM-runde etter at Sigdalsrally er flyttet til 6. mars og Numedalsrally dessverre er avlyst. Løpet er kjent for sine krevende fartsetapper på gode vinterveier på Finnskogen. På lørdag skal det kjøres seks etapper, og KNA Kongsvingers egen VM-fører Ole Christian Veiby må finne seg i ha favorittstempel. 

Det vil være rundt 100 biler til start, og de ruller av startrampa på Kongsvinger travbane lørdag morgen. Løpets base er også på travbanen. 

Annonse

Det er også i år fire NM-klasser. Det er klasser for firehjulsdrevne internasjonale biler, tohjulsdrevne internasjonale biler, firehjulsdrevne nasjonale biler og tohjulsdrevne nasjonale biler.

I klassen for de internasjonale firehjulsdrevne bilene er uten tvil Hyundais fabrikkfører Ole Christian Veiby en av de store favorittene. Sammen med kartleser Jonas Andersson skal han kjøre sin første VM-runde for året i Finland uken etter NM-åpningen på hjemmebane. Lørdagens løp blir dermed en viktig gjennomkjøring for hjemmehåpet. På lørdag er det for øvrig Stig Rune Skjørmoen som sitter i kartleserstolen.

Regjerende mester i klassen er Anders Grøndal fra Asker og Bærum Motorsport. Han kjører i år for sin 17. NM-tittel i norsk bilsport. Han skal etter planen kjøre sin Ford Fiesta R5 sammen med kartleser Marius Fuglerud. Det ble tidlig i uken meldt fra teamet til Grøndal at de har problemer med motor i hans bil, så det er en viss spenning rundt hans deltagelse.

Fjorårets sølvvinner, Frank Tore Larsen fra Steinberg og kartleser Torstein Eriksen – Hokksund – fra NMK Modum & Sigdal, er på plass med ny bil i år. De har allerede innkassert en seier så langt i sesongen da de vant Lygnasprinten med sin nye VW Polo R5.

Der deltok også både Ole Chr. Veiby og Anders Grøndal, så Larsen burde ha god selvtillit foran lørdagens NM-åpning.

Bronsevinneren i fjor, Trond Sveinsvoll fra KNA Stavanger, er også på plass med sin Citroën C3 R5 på Kongsvinger. Han har Jørgen Nordhagen i kartleserstolen.

En god gammel kjenning på Finnskogen, Henning Solberg fra KNA Indre Ytre Østfold, har også meldt sin deltagelse på lørdag. Han vil stille med en Ford Fiesta R5 og med Cato Menkerud i kartleserstolen. Henning Solberg har vunnet KNA Rally Finnskog fire ganger tidligere, første gang i 1999.

I denne klassen har KNA Kongsvinger også hjemmefavoritter ved siden av Ole Chr. Veiby. Brødrene Lars Martin og Mads Ola Stensbøl stiller med sin Ford Fiesta R5. Stian Brøderud og Kjell Pettersen deltar i sin Skoda Fabia R5, mens rutinerte Jo Inge Bakken med kartleser Johanne Bakken stiller med sin Ford Fiesta R5.

I den internasjonale klassen for tohjulsdrevne biler er Steve Røkland fra KNA Kongsvinger regjerende mester. Han stiller også på lørdag med sin Peugeot 208 R2 med Jørgen Eriksen i kartleserstolen.

Blant favorittene i denne klassen er også Morten Storsveen fra KNA Varna med sin Renault Twingo R2. Storsveen har med seg kona Merete som kartleser, og de tok bronse i fjorårets mesterskap.

Også i år blir det gledelige kvinnelige innsalg i denne klassen. Thea Thurvoll Lien med pappa Tom Kristian i kartleserstolen fra Hokksund stiller med sin Ford Fiesta R2t.

I klassen for nasjonale biler med firehjulsdrift var det Geir Helge Frøslid fra NMK Fluberg som tok NM-tittelen i fjor med sin Subaru Impreza sammen med kartleser Øyvind R. Beckstrøm. I år har denne duoen tatt steget opp i internasjonale klasse der de stiller med en Ford Fiesta R5.

Fjorårets sølvvinner, Martin Nygård fra KNA Kongsvinger, stiller igjen med sin Subaru og med Tina Olsen som kartleser.

Fjorårets bronsevinner, Håkon Sveen Frøslid, stiller også for å forsvare familiens ære. Kanskje skal han ta over tronen etter pappa Geir Helge. Unge Frøslid har med seg Jørn Listerud som kartleser i sin Subaru.

Det er alltid god deltagelse og mange sterke utfordrere i denne klassen.

I nasjonal klasse for tohjulsdrevne biler er Olav Fredriksen fra NMK Modum & Sigdal en av favorittene med sin Volvo 240. Sammen med kartleser Ole Thomas Westby sikret han seg NM-sølv i fjor.

NM-bronsen i fjor gikk til KNA Kongsvingers Kim Anders Nyhus, og han stiller også i år med sin Volvo 240 og med Anders Wangen som kartleser.

Mats Peder Hvambsahl fra NMK Kongsberg endte på fjerdeplass i fjorårets mesterskap i denne klassen. Han stiller også på lørdag med Merethe Halland som kartleser i sin Volvo 940.

Det er meget god deltagelse i denne NM-klassen og en rekke utfordrere i kampen om seier. Ikke minst har arrangørklubben KNA Kongsvinger mange førere som kan hevde seg på hjemlige trakter.

På grunn av Covid-19 oppfordrer arrangøren at publikum holder seg hjemme denne gangen og følger løpets utvikling på rallyradioen eller i sosiale medier. 

Aurskog Høland Rally har sin base på Kongsvinger travbane. Rallyradio under hele løpet kan høres på www.rallynm.no

Live resultatservice finner du her:
http://www.rallyfinnskog.no/resultater

FAKTA

Det er følgende NM-klasser:

Klasse 1 (internasjonal 4WD): Førere/Kartlesere med biler i gruppe N og R (ikke R4) som ikke inngår i NM-klasse 2 (S2000 Rally, RRC og R5).

Klasse 2 (Internasjonal 2WD): Førere/Kartlesere med biler i gruppe A eller N med to-hjulstrekk, uten overladning og med motorvolum maks. 2000 cm3. Kit-car biler med motorvolum over 1600 cm3 tillates ikke. Førere med biler i gruppe R med to-hjulstrekk med unntak av R3D.

Klasse 3 (Nasjonal 4WD): Førere/Kartlesere med biler i klasse 13 iht. spesialreglement.

Klasse 4 (Nasjonal 2WD): Førere/Kartlesere med biler i gruppe H (Poeng gis i klassene 10 – 12 iht. spesialreglement).

Planlagte NM-løp 2021

20. februar: KNA Rally Finnskog, KNA Kongsvinger
http://www.rallyfinnskog.no/

6. mars: Sigdalsrally, NMK Modum & Sigdal
www.sigdalsrally.no

1. mai: Rally Sørland, Kristiansands Automobilklubb
www.rallysorland.no

5. juni: Aurskog Høland Rally, NMK Aurskog/Høland
www.ahrally.no

21. august: KNA Rally Grimstad, KNA Aust Agder
http://www.rallygrimstad.no/

18. September: Rally Hedemarken, NMK Hamar
http://rallyhedemarken.no/

Del:
Annonse