19. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Engelsk mutasjon i Drammen

Den engelske varianten av koronaviruset brer om seg og er dominerende i antall tester, sier smittevernoverlege Einar Sagberg.

Engelsk mutasjon dominer smittebildet i Drammen

(Oppdatert kl. 10.45) Den engelske virusvarianten blir mer og mer dominerende, og det er bekymringsfullt med tanke på hvordan smittesituasjonen kan utvikle seg fremover, melder Drammen kommune.
Annonse

To personer bosatt i Drammen kommune har fått påvist koronasmitte i løpet av det siste døgnet. Den ene som nå har fått påvist smitte er nærkontakt av et tidligere påvist tilfelle utenfor Drammen kommune. For den andre er det sterk mistanke om smittevei, og også i dette tilfellet er det en sannsynligvis smittevei ut av kommunen. I det ene tilfellet er det sannsynligvis snakk om den engelske virusvarianten.

– Det er positivt at vi fortsatt klarer å holde antallet nye smittetilfeller lavt. Men vi ser at den engelske virusvarianten blir mer og mer dominerende, og det er bekymringsfullt med tanke på hvordan smittesituasjonen kan utvikle seg fremover, sier smittevernoverlege Einar Sagberg i Drammen kommune.

Annonse

I løpet av de siste 14 dagene er det påvist 17 nye tilfeller. For andre dag på rad stiger dette tallet med ett tilfelle. I går ble det rapportert 16 nye tilfeller den foregående toukersperioden, og på tirsdag lå tallet på 15.

I tillegg til de to nevnte smittetilfellene, er det påvist ett smittetilfelle utenfor Drammen kommune som påvirker Losjeplassen bo- og servicesenter. Én medarbeider ved sykehjemmet har fått påvist koronasmitte, og det er sterk mistanke om at dette smittetilfellet skyldes den engelske virusvarianten.

Som følge av smittetilfellet er fire beboere og fire ansatte satt i karantene. Alle de fire beboerne er fullvaksinerte. Systematisk testing av både beboere og ansatte iverksettes som følge av det påviste smittetilfellet.

Det er også bekreftet at to av tilfellene som ble rapportert i går, og tilfellet som ble rapportert på onsdag, er smittet av den engelske virusvarianten.

– Som det er antydet fra både lokale og nasjonale helsemyndigheter er den engelske virusvarianten mer og mer dominerende. Dette har vi vært forberedt på. Heldigvis har vi nå fått beskjed om at sykehuset i Drammen nå kan analysere positive koronaprøver og påvise virusmutasjoner. Det betyr at vi kan få raskere svar på om det er de nye virusvariantene som forårsaker smittetilfellene i Drammen kommune, og det er vi glade for, sier Einar Sagberg.

Siden begynnelsen av mars har 2.419 personer bosatt i Drammen kommune fått påvist koronasmitte. 46 personer har gått bort etter å ha fått påvist smitte.

Ingen nye smittetilfeller
Kommuneoverlegen melder om at det ikke har blitt bekreftet nye smittetilfeller med koronavirus i Øvre Eiker det siste døgnet.

En person som tidligere har fått påvist smitte, er trolig smittet av britisk mutasjon (B 1.1.7). Prøven er nå sendt inn til videre analyse ved FHI. Det er få nærkontakter og kommuneoverlegen vurderer smittmiljøet som oversiktlig.

Det er med dette registrert totalt 259 bekreftede tilfeller av Covid-19 i Øvre Eiker kommune siden utbruddet i mars 2020 (per 25. februar), hvorav 54 er smittet i 2021.

Del:
Annonse