23. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Nøstetangen glass

Knut Kolberg har levd ut Christian IVs livsstil i mange år og nå har han gått sammen med Daniel Erlandsson i Nøstetangen glass om å lage en karaffel, glass og krydderblanding til kongelig akevitt.

Christian IV fortsetter å fascinere selv etter 373 år

Det er 373 år siden den dansk/norske kongen Christian IV endte sin gjerning i Norge i 1648. Men han har satt dype spor etter seg i Eiker, og nå kan vi oppleve en av hans favorittdrikker – nemlig Aqua-Vitæ – eller akevitt som vi vil kalle drikken.
Annonse

Den dansk – norske kongen Christian IV regjerte fra 1588 til 1648 og har satt dype spor etter seg i Eiker og Kongsberg. Han kom først til Eiker og han var glad i både kvinner og drikke. Så glad i sistnevnte at han ansatte en egen destillatør på begynnelsen av 1600-tallet og i 1644 skrev han til denne karen med beskjed om å lage en egen akevitt som kunne behage kongens gane.

Resultatet ble en spesiell akevitt bestående av 22 forskjellige urter. Knut Kolberg fra Vestfossen har lenge vært fascinert av denne dansk – norske kongen og har nærmest gjort ham til sitt levebrød. Men nå står han også bak den drikken etter at han fikk tak i den gamle oppskriften som kongens destillatør brukte.

Annonse

Karaffel, glass og krydderblanding
Knut Kolberg og Nøstetangen Glass i Hokksund har samarbeidet i mange år. Selv om satsingen på Eikerplommen ikke ble noen stor kommersiell suksess, har de to firmaene blitt lagt merke til langt utenfor Eikers grenser.

I november startet de derfor et nytt samarbeid – denne gang om å lage en karaffel, akevitt-glass og for Kolbergs vedkommende, lage krydderblandingen som gir den litt spesielle akevitten.

– Vi startet samtaler om å lage en pakke på dette før jul og nå har vi fått fram de første produktene til salgs. Karaffelen har fått navn etter akevitten, Slebne Mund og lages i to størrelser. I tillegg lager vi akevitt-glass i samme form som «Nøgen jomfru», men med kongelig dekor, forteller Daniel Erlandsson i Nøstetangen Glass.

Har eget laug
Knut Kolberg, som er medlem av Christian IVs Laug avd. Oslo, har i en årrekke interessert seg for den dansk – norske kongen og har hatt utallige forestillinger oppe på Kolberghaugen i Vestfossen sammen med blant annet Mona-Lisa Lieng og Knut Harald Sommerfeldt.

I det 400 medlemmer store lauget har han den siste tiden hatt ansvaret for å skrive historier om denne spesielle kongen og passer selvsagt på å få med Eiker som tema i flere av innleggene.

Så også om den nye satsingen sammen med Nøstetangen Glass. Her får du altså en karaffel, to eller fire glass og tilhørende krydderblanding. Det du må gjøre selv er å tilsette vodka etter eget forgodtbefinnende og la det stå til trekking i minst 14 dager. Deretter skal drikken være klar til drikking.

– Om du synes en noe søtere utgave er å foretrekke, kan litt sukker tilsettes, sier Knut Kolberg, som har prøvesmakt begge varianter og nok foretrekker den uten sukker. Det samme gjelder for Daniel.

Vanskelig jobb
Å få til en krydderblanding som vært hemmelig i over 300 år, er ikke lett. Og mye av de 22 kryddersortene var det ikke mulig å kjøpe verken her i Norge eller i Danmark. Knut Kolberg måtte derfor gå litt utradisjonelle veier for å få tak i alt han trengte.

I tillegg måtte det lages etiketter, poser og ikke minst korker som passet dette produktet og her har Knut og Daniel drevet lokal innovasjon på høyt plan, sier de spøkefullt.

Firmaet Verdensmat på Krøderen ble redningen når det gjaldt emballasje, da poser godkjent for krydder og mat ikke lar seg kjøpe i et begrenset kvanta slik det her er snakk om.

For selv om både Daniel og Knut håper at firmaer og privatpersoner ønsker å kjøpe akevitt-pakken de har satt sammen, kommer det aldri til å bli snakk om masseproduksjon. Alt lages nemlig for hånd etter god, gammel Nøstetangen-tradisjon.

– Dette handler om å kjøpe en pakke med historisk sus. Vi mener det er en fin gave til den som har alt eller som firmagaver, siker de to.

Her blåses en pokal som etter hvert skal romme den nye akevitten. Knut Kolberg står klar med flaska og Linn Bergaplass bistår glassblåser Daniel Erlandsson.
Del:
Annonse