12. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Mange sliter med allergiplager og det kan være lurt å sjekke pollenvarselet for å se spredningen i området du bor i. (Illustrasjon)

Ekstra viktig å bruke allergimedisinen din i år

Mars og april er månedene mange allergikere begynner å kjenne symptomene. Med økende korona-smitte, som kan ha noen av de samme symptomene som allergi, er det ekstra lurt å være nøye med å behandle allergien riktig denne våren.
Annonse

Det mener fagdirektør Hanne Andresen i Apotekforeningen. Hun tror de fleste kjenner igjen allergisymptomene fra år til år, og da bør vi starte behandlingen så snart vi merker symptomene, og aller helst litt før sesongen starter. Pollenvarsel kan være et godt hjelpemiddel for å vurdere når vi bør starte behandlingen.

Her kan du sjekke pollenvarselet

Annonse

– Pollenallergi er en folkesykdom som rammer veldig mange. Over en million nordmenn brukte allergimedisin i fjor. Spesielt var juni en krevende periode, der veldig mange hentet ut allergimidler fra apotek, forteller Andresen.

Allergi eller korona?
Pollenallergi og korona kan ha symptomer som ligner hverandre. Plager i luftveiene er ikke uvanlig ved allergi, og det er også et typisk trekk ved koronasmitte. Tungpustethet, hoste og hodepine kan også komme av allergi, men er sjeldnere.

– Hvis vi behandler allergier i tide, vil vi redusere plagene og symptomene som kan ligne på koona. Da er sjansen mindre for å forveksle de to. Opplever du symptomer på korona er det veldig viktig at du følger rådene, blant annet med å teste deg. Med det presset som er på testkapasiteten i dag, er det uheldig og unødvendig om mange tar en test fordi allergi feiltolkes som symptomer på korona, mener Andresen.

Hvis allergien er godt behandlet, er det lettere å kjenne igjen symptomene på korona.

Mer bruk av allergimidler i fjor
Omsetningstallene fra 2020 tyder på at mange var opptatt av å behandle allergien. Det ble solgt syv prosent mer allergimidler i fjor enn året før. Økningen fra 2018 var på hele 18 prosent. Det var spesielt mange som hentet ut reseptlegemidler mot allergi i juni i fjor.

Sliter du med allergier kan det være en god idé å starte med medisinering så fort pollenspredningen er i gang der du bor. Allergier og korona har flere sammenfallende symptomer.

Del:
Annonse