19. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det er generelt bålforbud i skog- og utmark, men mange russ trekker ofte ut i naturen for å feste. Da gjelder det å være ekstra forsiktig med bålbrenning. (Foto: Norsk brannvernforening)

Brannvesenets råd til russen: Ikke glem bålforbudet

Det blir igjen en spesiell russetid, men russen er kreative og finner alternative måter å feire på. I fjor trakk mange ut i skog og mark, ofte med telt og sovepose. Brannvesenet syns det er flott med så mange sporty, unge mennesker, men ønsker å komme med noen gode råd om bål og grilling.
Annonse

Med på laget har de fått russehovedstyret i Stor-Oslo ved hovedstyremedlem Nigisti Dawit Kuflu i spissen.

Nedre Romerike brann- og redningsvesen, Asker og Bærum brann- og redning, Indre Østfold Brann og Redning, Drammensregionens brannvesen og Oslo brann- og redningsetat er redd for at ikke alle russ er klar over at det er bålforbud over hele landet på denne tiden av året.

Annonse

Forbudt, men lov
Nigisti Dawit Kuflu håper derfor at russen setter seg inn i reglene:

Det generelle, nasjonale forbudet betyr forenklet at det ikke er lov tenne ild – inkludert engangsgrill og bålpanne – i eller i nærheten av skog og annen utmark i perioden 15. april til 15. september.

Det nasjonale bålforbudet er ikke enkelt å forstå, for det er likevel tillatt å gjøre opp ild så lenge det åpenbart ikke kan medføre brann, for eksempel at det ligger snø på bakken eller at det har vært mye nedbør over lang tid.

– Det er hver enkelt som må vurdere om det er trygt å gjøre opp ild. Derfor er det beste rådet: Er du usikker, så bør du la være, sier Nigisti.

Sjekk din kommune
Dette med bål, er ikke lett. Brannvesenet skal være de første til å innrømme det. I tillegg til det nasjonale bålforbudet, kan det nemlig være ulike lover og regler i kommunene. Noen steder kan det være enda strengere forbud mot bålbrenning, og blir våren og sommeren tørr, kan kommuner også utvide forbudet.

What to do?
I flere kommuner er det tilrettelagte helårs grill- og bålplasser og oversikt over disse finner du enten på kommunens eller det lokale brannvesenets hjemmesider. På slike bålplasser er det tilrettelagt for bål og grilling på en trygg måte, og det er et system på søppelhåndtering.

Til slutt pekefingeren
Brannvesenet er nødt til å fortelle at du alltid er ansvarlig når du tenner ild, uansett hvor du er og når det er. Det er viktig å huske på at dersom du ved uaktsomhet forårsaker brann, kan du bli erstatningsansvarlig eller få en bot. Også på de faste, helårs bålplassene er du ansvarlig for dine handlinger.

Forebyggende forskriften påpeker at alle har plikt til aktsomhet. Ved overtredelse av aktsomhetsplikten eller det generelle bålforbudet kan det medføre straffeansvar, erstatningsansvar eller bot.

Nigisti avslutter: – Det er ikke noe du ønsker deg i russetiden. Jeg oppfordrer alle som er på vei ut i skog og mark med telt, sovepose og grillkull, om å sjekke hva som er lov av bålbrenning der de er.

Nigisti Dawit Kuflu håper at russen setter seg inn i reglene slik at de ikke får kratt- og skogbranner som kan utløse tap av store verdier kanskje straff.

Del:
Annonse