21. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Kunstneren Viel Bjerkeset Andersen ved skulpturen som ble laget av Fiskum Plate & Sveiseverksted på Darbu. (Foto: Kjell Wold)

Lokalt firma kandidat til årets stålkonstruksjon 2021

Kunstverket «Liggende Møbius» av Viel Bjerkeset Andersen er en av 10 kandidater til prisen «Årets stålkonstruksjon 2021». Skulpturen er laget av Fiskum Plate- & Sveiseverksted på Darbu.
Annonse

Møbius-skulpturen er brukt som utsmykning i en av rundkjøringene på nye E134 gjennom Kongsberg.

Prosjektet E134 Damåsen – Saggrenda i Øvre Eiker og Kongsberg ble åpnet i juli 2020 av samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Annonse

Åpningsseremonien 3. juli i fjor foregikk i rundkjøringen der skulpturen er plassert i Sellikdalen sør for Kongsberg sentrum og nær byens industrielle landemerke Teknologiparken.

«Liggende Møbius» dannet en spesiell ramme rundt veiåpningen, som ble noe begrenset grunnet koronasituasjonen.

Kunstneren Viel Bjerkeset Andersen var selvsagt en av de inviterte gjestene til åpningen sammen med Hareide, veidirektør Hovland, utbyggingsdirektør Davik, fylkesordfører, ordførerne fra vertskommunene og prosjektleder Tom Hedalen med andre inviterte gjester.

Skulpturen som måler nesten 15 meter og veier rundt åtte tonn er blitt et nytt landemerke ved Lågen tett ved nye Kongsberg bru. Av de 10 kandidatene til årets stålpris plukkes noen ut som finalister før prisen deles ut i november 2021.

Juryen for prisen består av to representanter fra Norsk Stålforbund, én fra arkitektforbundet NAL og én fra Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF). NAL-representanten er juryleder.

Prosjektleder for E134 Damåsen – Saggrenda, Tom Hedalen i Statens vegvesen, synes det er hyggelig at utsmykningen av E134-rundkjøringen i Kongsberg er nominert til denne prisen. Kunstneren selv Viel Bjerkeseth er også stolt og glad for nominasjonen til Norsk Stålkonstruksjonspris 2021.

Kunstverket Liggende Møbius er produsert av det lokale firmaet Fiskum Plate & Sveiseverksted i Øvre Eiker. I statuttene til prisen Årets stålkonstruksjon står det følgende:

«Prisen deles ut til en stål-konstruksjon som har kvaliteter både hva angår estetikk, teknikk, miljø og økonomi. Konstruksjonen skal ha kvaliteter av en slik art at de lett kan verdsettes. Stålentreprenør må være medlem av Norsk Stålforbund og konstruksjonen skal være ferdigstilt i løpet av de siste tre år.»

Møbius-skulpturen i E134-rundkjøringen inn til Teknologiparken på Kongsberg.
(Foto: Kjell Wold)
Del:
Annonse