12. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Til sammen 18 nye smittetilfeller i Drammen og Øvre Eiker siste døgn.

Barnehage og skoler i karantene etter økt smitte

16 personer bosatt i Drammen kommune har fått påvist koronasmitte i løpet av det siste døgnet. Igjen er det skoler og en barnehage som rammes og barn og ansatte settes i karantene. I Øvre Eiker er det to nye tilfeller, men konsekvensene er ukjent.
Annonse

Elleve av de smittede i Drammen er nærkontakter av tidligere påviste tilfeller. Smitteveien er ukjent for fire av dem som nå har fått påvist koronasmitte, mens smittesporing fortsatt pågår for den siste.

Ved både Åssiden skole og Galterud skole er det påvist smitte som fører til at både elever og lærere må ut i karantene. Det er også påvist smitte ved Strømsø barnehage, og både barn og voksne settes i karantene.

Annonse

– Dagens smittetall er det høyeste på 12 dager og det tredje høyeste den siste 14-dagersperioden. Vi har fortsatt et såpass høyt smittetrykk i Drammen kommune at vi kan få en kraftig smitteoppblomstring igjen dersom vi ikke følger smittevernreglene og -anbefalingene også fremover, sier smittevernoverlege Einar Sagberg.

I løpet av de siste 14 dagene er det påvist 167 nye smittetilfeller. Dette er seks færre tilfeller enn det som ble rapportert i går.

– Vi har i lengre tid hatt en veldig positiv utvikling med synkende smittetrykk, og det løpende tallet for antall smittetilfeller de to foregående ukene sank hver dag fra slutten av mars til slutten av april. Men den siste uka har dette tallet ligget relativt stabilt, og det gir indikasjoner på at smittetrykket ikke er så sterkt fallende lenger, sier Sagberg.

Over til gult nivå
Sist mandag ble tiltaksnivået endret fra rødt til gult ved de aller fleste skolene i Drammen. Ved tre skoler ble det imidlertid videreført rødt nivå på grunn av smittesituasjonen. Men fra og med mandag 10. mai går også Danvik skole, Fjell skole og Galterud skole over til gult tiltaksnivå, og dermed er det ingen av skolene som er på rødt tiltaksnivå lenger.

Også de videregående skolene og voksenopplæringen er tilbake på gult tiltaksnivå fra og med førstkommende mandag.

I dag blir det også gjort en vurdering av tiltaksnivået for de fire barnehagene på Fjell. De er fremdeles på rødt nivå. Øvrige barnehager i Drammen kommuner har gått fra rødt til gult tiltaksnivå tidligere.

Lettelser for vaksinerte
Regjeringen gjorde i går flere lettelser i tiltakene for innbyggere som er vaksinerte. De som er vaksinert med første dose regnes som beskyttet fra tre uker etter den første vaksinedosen og fram til 15 uker etterpå. Nå kan disse personene følge de samme rådene som gjelder for fullvaksinerte. Personer som har hatt covid-19-sykdom i løpet av de siste seks månedene, får de samme lettelsene.

Regjeringen endrer anbefalingen om hvor mange de som anses beskyttet etter vaksinering, kan ha på besøk. Du trenger ikke lenger å telle med de som er beskyttet i antallsbegrensningen. De blir regnet som en del av husstanden. I dag er rådet å ha maksimalt fem på besøk. Med disse endringene, kan vi for eksempel ha besøk av fem uvaksinerte og to vaksinerte samtidig.

10 gjelder fortsatt i Drammen
– Det er imidlertid én begrensning selv om du er vaksinert og beskyttet. I Drammen kommune er det en lokal forskrift som slår fast at det ikke er tillatt å arrangere eller delta i private sammenkomster med flere enn 10 personer til stede samtidig. Denne regelen gjelder uavhengig av om du er vaksinert og beskyttet eller ikke, sier Einar Sagberg.

Regjeringen har også endret reiserådene for de som er vaksinerte og beskyttet. Det har lenge vært et råd om å unngå unødvendige innenlandsreiser for alle. Dette rådet gjelder ikke lenger for personer som er vaksinert og beskyttet. De kan reise fritt innenlands, også på det som karakteriseres som unødvendige fritidsreiser.

– Det er viktig å merke seg at dette gjelder innenlandsreiser. Det gis foreløpig ingen unntak for innreisekarantene for dem som har vært på reise i utlandet, men regjeringen har varslet at de vurderer dette, sier Sagberg.

Siden begynnelsen av mars 2020 har 4.064 personer bosatt i Drammen kommune fått påvist koronasmitte. 48 personer har gått bort etter å ha fått påvist smitte.

To nye smittetilfeller i Øvre Eiker
Kommuneoverlegen melder om at det har blitt bekreftet to nye smittetilfeller med koronavirus i Øvre Eiker det siste døgnet.

Det er kjent smittekilde i begge tilfellene. Kommunelegen vurderer derfor smittemiljøet som oversiktlig.

Det er med dette registrert totalt 360 bekreftede tilfeller av korona i Øvre Eiker kommune siden utbruddet i mars 2020, hvorav 155 er smittet i 2021.

Del:
Annonse