25. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Tre kalde, men fornøyde «gutter» på tur fra Lindesnes til Nordkapp. F.v. Trond Henriksen, initiativtaker Tore Håkon Joten og Lars Hamarsbøen.

Rir fra Lindesnes til Nordkapp – med stopp i Øvre Eiker

Dette må være årets verste valgkampturné. I hvert fall den lengste og tyngste. Tre «gutter» i voksen alder la nemlig ut på langtur 14. april og har planer om å nå Nordkapp på valgdagen 13. september. Under veis har de støtte av en rekke Senterparti-folk.
Annonse

Det er valgår og da er vi vant til at politikere reiser på kryss og tvers i landet for å fortelle om sitt politiske budskap. Hensikten er selvsagt å sanke stemmer, men få går så langt som å skulle ri fra Lindesnes til Nordkapp, slik Tore Håkon Joten (65), Lars Hamarsbøen (67) og Trond Henriksen (61) gjør. Men nå er ikke disse tre noen vanlige politikere selv om de ikke legger skjul på egen partitilhørighet.

Nå blir de to sistnevnte ikke med hele veien, men initiativtaker Tore skal stå løypa helt ut – hvis alt går etter planen. Lars har ridd samme løype før – for 21 år siden – og han vet hva turfølget vil møte på av utfordringer – ikke minst på ulike fjelloverganger.

Annonse

Må ha hjelp under veis
En meget sen vår gjør at turfølget har møtt på utfordringer de helst ikke ville ha. I første rekke gjelder dette utkjøring av nok fôr til hestene. Og så er det været – for selv om det til nå har vært bra vær, har det vært kaldt om nettene. Noen tilbrakt i telt – noen på skoler og forsamlingshus etter hjelp fra lokale SP-folk langs ruten. For privat innlosjering har ikke vært noe alternativ i disse korona-tider.

Her kommer reisefølger Eiker Gårdsysteriet etter en kald og meget våt dag på hesteryggen.
(Foto: Nebell Reportasje)

Det er også en stor logistikkoppgave å stake ut ruten som de kan bruke for å komme til målet sitt – Nordkapp. Store deler av denne jobben gjørs av lokale SP-folk langs ruten. De bistår også med andre praktiske oppgaver under veis slik at «valgkampturneen» de tre har lagt ut på, kan gå så smertefritt som mulig.

Overnatting på Eiker Gårdsysteri
Natt mandag var det i overnatting på Darbu etter en innlagt hviledag for både folk og hester. I dag gikk turen til Eiker Gårdsysteri i Øvre Eiker, hvor det vanket varm kaffe og mat. Det kunne de trenge etter en kald og våt etappe. Med seg på truen hadde de tre guttene to kvinnelige partikollegaer og hestevante. De var våte til skinnet da de kom fram, og takket for seg etter å ha fått noe varmt i kroppen.

Anne Marie Sando, som driver Eiker Gårdsysteri, og Lars Hamarsbøen er gamle venner og det var derfor naturlig at løypa gikk nettopp hit på vei til det som før het Buskerud Landbruksskole på Åmot. Den etappen tar de i morgen, og har planer om en overnatting her.

Anne Marie Sando på Eiker Gårdsysteri tok imot de ridende gjestene og fikk i dem noe varmt å drikke pluss litt til. Her sammen med Lars Hamarsbøen. (Foto: Nebell Reportasje)

De tar det med andre ord litt rolig nå om dagen ettersom det er kaldt og lite naturlig gress som hestene kan beite på. Dagsetapper på halvannen til to mil er derfor nok, mener de tre.

Trond kommer til å gi seg på Gjøvik hvor han holder til. Men han kan komme tilbake om forholdene er de rette. Lars har tatt mål av deg å bli med til Røros, og også han har planer om å komme tilbake i turfølget etter hvert.

Lokale hestefolk har helt siden starten vært med og ridd samme med de tre gutta. Det er planen at dette opplegget vil fortsette. Ikke minst trenger de hestevante folk som kan bidra, for Tore Håkon er ikke den med mest erfaring når det kommer til «gamper» på fire bein.

Initiativtaker Tore Håkon Joten stående foran (f.v.) Mia Kristine Urdalen Hotvedt og Ellen Anita Midtgard som får seg en velfortjent kopp kaffe ved ankomst gårdsysteriet. (Foto: Nebell Reportasje)

Mange utfordringer
Norge på langs med kløvhest – som prosjekter heter på Facebook, vil møte mange utfordringer underveis. Noen stier og småveier er nesten gjengrodde og må ryddes. Det er det lokale folk som tar seg av. Men fjellovergangene de må over, blir helt klart det verste.

Her kan både temperatur, vær og fôrtilgang være utfordringer.

– Det viktigste er å få tatt godt vare på hestene våre. Vi har kontakt med veterinær om det skulle være problemer og hovslager har vi i beredskap, sier Tore Håkon.

Folkene i turfølget klarer seg med medbrakt turproviant, men får med seg lokale retter underveis. I SP-kretser pleier det ikke være matmangel.

Valgkamp
Ettersom dette er en lang «valgkampturné», vil den naturligvis bli «krydret» med lokale politikere fra Senterpartiet. I går hadde de for eksempel besøk av Per Olaf Lundteigen. I morgen vil ordfører Knut Kvale forsøke å ta seg en tur – om han får stablet om på noen møter.

Etter hvert som reisefølget nærmer seg mål – og dermed valgdagen – vil det bli flere politikere som kan komme til å bli med, men dette er ikke planlagt i detalj ennå. Det som derimot er klart, er at de skal innom tunet til SP-leder Trygve S. Vedum og satser på at det i det minste kaffe på tunet der.

Du kan følge med på turen på Facebook-sioden her:

https://www.facebook.com/norgepalangsmedklovhest

Mia Kristine Urdalen Hotvedt og Ellen Anita Midtgard sammen med turfølget gjennom Darbu i dag.
(Foto: Nebell Reportasje)

Del:
Annonse