23. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Hans Nielsen Hauge ble født for 250 år siden og det har Eiker Historielag tenkt å markere gjennom marsjer i Hauges fotspor og med foredrag til høsten.

Vil gå i Hans Nielsen Hauges fotspor gjennom Eiker-bygdene

I år er det 250 år siden Hans Nielsen Hauge ble født. Jubileet feires med arrangementer over hele landet. Hauge og hans haugianervenner hadde stor betydning også for Eikerbygda. Eiker Historielag vil derfor også markere jubileet.
Annonse

Lørdag 5. juni – start klokka 11.00, vandring i Hauges fotspor fra Solberg Spinderi til Ulverud gård.

Hauge var en av stifterne av bomullsspinneriet, og det blir en orientering om stedet og arkivmateriale ved Gjermund Glittfjell. Ulverud gård var haugianeren Hovel Helset sitt sted. Den gamle stuen var samlingsstedet på gården. Familien Haugåsen bor der nå. Varighet: 1,5-2 timer.

Annonse

Lørdag 12. juni – start klokka 11.00, er det vandring i Hauges fotspor fra Fossesholm herregård, der stabburet er fra Fredfoss. Turen går på den gamle ferdselsvegen til Fredfoss hvor Hauge og haugianerne startet en papirmølle i 1802. Den var landets 3. papirfabrikk og den var i drift inntil 1879 da den brant ned.

Dette er også stedet Hans Nielsen Hauge ble arrestert i 1804. Det blir omvisning og orientering på Fredfoss ved Arne Johannessen, som er vaktmester ved Fredfoss konferansesenter. Varighet: 1,5-2 timer.

Det kommer nærmere informasjon ca. ei uke før arrangementene om praktisk gjennomføring i henhold til de smittevernregler som da gjelder.

I lagets høstmøte i torsdag 28/10-21 på Fossesholm, vil stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen holde foredrag om Hauge, og hans betydning som samfunnsbygger. Deler av Haugefilmen vil også bli vist. Nærmere detaljer kommer i begynnelsen av oktober.

I 1802 startet Hauge og haugianerne en papirmølle i Vestfossen. Det er på stedet hvor Fredfoss konferansesenter ligger i dag. (Eiker Arkiv)
Del:
Annonse