25. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Bridge er tankesporten der du må jobbe i par. (Foto: Svein-Erik Dahl)

Bridge toppidrett programfag i videregående skole fra høsten

Bridge er tankesporten der Norge har fostret flere verdensstjerner. Fra i høst vil ungdom på videregående skole kunne bruke skoletida til å trene bridge. Jåttå VGS i Stavanger vil som første skole i Norden tilby Toppidrett bridge som programfag for elever over hele landet.
Annonse

Fra og med høsten 2021 kan elever i den videregående skole velge programfaget Toppidrett bridge 1.

Det er Jåttå videregående skole i Stavanger som tilbyr faget, og elever fra hele landet viser interesse for faget. Jåttå videregående skole legger til rette for at elever fra helt andre steder av landet deltar som ordinære elever i nettundervisning, praktiske øvelser og turneringer.

Annonse

I praksis betyr det at elever fra hvor som helst i landet velge faget og få fullt utbytte. Undervisningen vil i stor grad foregå på Teams/RealBridge (bridge-nettplattformen med integrert video), samt samlinger og turneringer.

Elevene vil få karakter i Toppidrett bridge på vitnemålet.

Tankesporten hvor mennesket fortsatt overgår maskinene
Bridge en tankesport som setter store krav til utøverne. Bridge er faktisk den eneste tankesporten der ferdighetskravene i samarbeid, kommunikasjon og psykologi er så høye at (de beste) menneskene fortsatt slår maskinene. Så nå blir det kortspill i skoletida, og det på ramme alvor.

Bridge – kort forklart
Bridge er et kortspill for fire personer der to og to spiller på lag som makkere. I sin enkleste form ligner bridge på kortspillet Amerikaner, der spillerne byr hvor mange stikk de skal ta, og så forsøker de å vinne budet sammen med sin (tilfeldige) parkamerat. I bridge har du en fast makker, og har dermed mulighet til å by mer presist, og trene opp godt samarbeid i motspill.

Bridge – tankesporten der Norge har mestre i fleng
Marius Dalemark Austad (18) er én av elevene som skal ta faget. Austad er regjerende Norgesmester i bridge for junior, og har tidligere vunnet EM-gull i klassen U16. Austad er til vanlig elev ved Flekkefjord videregående skole, og ser fram til høsten:

– Jeg er veldig glad i bridge, og synes det er et veldig bra tilbud å kunne ta et fag jeg interesserer meg veldig for, sier han.

I Flekkefjord er de heldige å ha verdensmester i bridge, Boye Brogeland, tilgjengelig, som jevnlig er med på treningssesjoner for de lokale juniorene.

– Det er et ivrig og bra bridgemiljø blant de unge i Flekkefjord.

Brogeland har selv hatt bridge som levevei helt siden han var ferdig som student ved handelshøgskolen i Bergen.

– Dette er en fantastisk mulighet til å lære mer og satse på bridge. Gøy at flere blir kjent med bridge og får muligheten til å fordype seg i det, sjekke ut hva de vil med bridgen. Det er helt klart en mulighet de ikke ville fått uten et slikt fag.

Utvikler ferdigheter for livet
I bridge vil du gjennom alle spillets runder å ha en fast medspiller, og det gir muligheter for å utvikle strategier sammen med makkeren sin. Bridge er altså en tankesport som utvikler individuelle ferdigheter i logikk, strategi, sannsynlighetsberegning og psykologi.

Det er også en tankesport som utvikler ferdigheter i partnerskap med makker, som samarbeid, kommunikasjon og empati. Bridge er en spesiell idrett som kombinerer individuelle prestasjoner på toppidrettsnivå med makkerskap.

Ingen flaks med kortene
I bridge er det ingenting som heter flaks i kortene. Elementet av flaks er eliminert ved at alle konkurrerende par spiller med eksakt like kortfordelinger. Vi kan sammenligne det med slalåm – at alle kjører den samme løypa og konkurrerer om å gjøre det best ut fra samme forutsetninger.

Norske verdensmestre
– Norges spillere har innehatt nr. 1 og 2 på verdensrankingen i 10-15 år. Vi er Magnus Carlsen, bare at vi har 6 på laget», sier Norges landslagskaptein under siste mesterskap, Christian Vennerød.

Der sjakkens Magnus Carlsen er rikskjendis, er det mindre kjent at Norge har verdensstjerner i bridge. Tor Helness fra Bodø topper verdensrankingen i bridge, tett fulgt av sin makker Geir Helgemo. De har nylig returnert til Norge etter å ha levd som profesjonelle bridgespillere i Monaco.

En håndfull bridgespillere i Norge lever av å spille bridge, og de beste bridgespillerne i verden kan ha en årsinntekt på flere millioner. Selv uten dette paret ble Norge Europamestre i 2018. Boye Brogeland fra Moi er klippen på det norske landslaget som har vært med på alle Norges triumfer siden VM-gullet i 2007, og fra høsten ønsker sønnen hans å ta Toppidrett bridge ved Jåttå VGS.

Norge er i verdenstoppen i bridge. Sofie Græsholt Sjødal (t.v.) og Thea Indrebø (t.h.) var på laget som i 2019 ble verdensmestre i klassen U26W.

Fakta om bridge
– Grunnreglene i bridge er lette å lære, men det er vanskelig å bli god i konkurransebridge.

– Kortspill for fire personer, der to og to spiller på lag som makkere. Bridge ligner på spillene Amerikaner og Whist. Sammen med makker skal du avgjøre hvor mange stikk du skal by, og deretter prøve og vinne meldt kontrakt.

– Elementet av flaks er eliminert ved at alle konkurrerende par spiller med eksakt like kortfordelinger. Vi kan sammenligne det med slalåm – at alle kjører den samme løypa og konkurrerer om å gjøre det best ut fra samme forutsetninger.

– Kortspill er en eldgammel kulturform, mens bridge er et ungt spill: Det har vært spilt kort i minst 3.000 år; og kontraktbridgen er bare fra 1925.

– Norge stiller landslag i flere klasser: Åpen, dame, veteran, mix og ungdomsklassene U26, U26jenter, U20, U16.

Del:
Annonse