13. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Null smittede i Drammen og Øvre Eiker det siste døgnet. Det har ikke skjedd siden februar i Drammen.

Ingen nye smittetilfeller i Drammen og Øvre Eiker

Det er ikke påvist noen nye smittetilfeller i Drammen kommune i løpet av det siste døgnet. Dette er første gang på nesten fire måneder det ikke registreres smitte i løpet av ett døgn. Heller ikke i Øvre Eiker er det registrert nye smittetilfeller.
Annonse

– Det er veldig hyggelig å kunne rapportere om ingen smittede. Det har vi ventet lenge på, sier smittevernoverlege Einar Sagberg i Drammen kommune.

Gjennom februar var smittetrykket veldig lavt i Drammen kommune. Det var også fem dager uten noe registrert smitte. Til tross for det lave smittetrykket advarte smittevernoverlegen og hans kolleger i kommunens smittevernmiljø om at våren kunne bli svært krevende. Advarslene viste seg å være velbegrunnede. Den tredje smittebølgen traff Drammen kommune hardt, og det har tatt lang tid med strenge restriksjoner å få ned smittetrykket igjen.

Annonse

Nå har smittetallene i kommunen vært lave i over to uker. 16 dager på rad med færre enn 10 smittetilfeller har bidratt til år redusere smittetrykket betraktelig, og i løpet av de siste 14 dagene er det påvist 45 nye smittetilfeller. Smittevernoverlegen er i utgangspunktet ikke like bekymret nå som han var da tilsvarende lave smittetall ble registrert i vinter, for at smitten plutselig skal blusse opp igjen.

– Situasjonen er ganske annerledes nå, men det er samtidig noen usikkerhetsmomenter, så vi kan ikke være sikre på at vi ikke har en tøff periode til foran oss, sier Sagberg.

Halvparten vaksinert
Grunnen til at har er mer optimistisk nå enn han var i februar, er først og fremst vaksinasjonen. Rundt en tredel av alle innbyggerne over 18 år har fått begge vaksinedosene. I tillegg har ytterligere 10.000 innbyggere fått første vaksinedose. Så nærmere halvparten av kommunens innbyggere har altså fått minst én vaksinedose.

– Vi vet at vaksinen virker. Den begrenser smittespredningen effektivt. I tillegg bidrar den til at vaksinerte personer som likevel blir smittet, i all hovedsak får et mildere sykdomsforløp. Varmere vær og at vi møtes mer utendørs bidrar også positivt. Viruset spres i mindre grad utendørs enn innendørs, sier smittevernoverlege Einar Sagberg.

Men det er altså én sentral faktor som gjør at smittevernoverlegen mener vi ikke kan slappe av helt ennå og legge pandemien bak oss.

– Vi vet at delta-varianten av koronaviruset er enda mer smittsomt enn det vi har sett av tidligere varianter. Så hvis vi får denne varianten til Drammen kommune også, risikerer vi at smittespredningen skyter fart igjen. Derfor er det fortsatt utrolig viktig at alle med de minste tegn til luftveissymptomer tester seg for koronasmitte. Det er nødvendig for å avdekke smitte og bryte smittekjeder så tidlig som overhodet mulig, sier Sagberg.

Siden begynnelsen av mars 2020 har 4.421 personer bosatt i Drammen kommune fått påvist koronasmitte. 48 personer har gått bort etter å ha fått påvist smitte.

Ingen nye smittetilfeller i Øvre Eiker
Kommuneoverlegen melder om at det ikke har blitt bekreftet nye smittetilfeller med koronavirus i Øvre Eiker det siste døgnet.

Det er med det fortsatt registrert totalt 401 bekreftede tilfeller av korona i Øvre Eiker kommune siden utbruddet i mars 2020, hvorav 196 er smittet i 2021.

Del:
Annonse