13. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Gabriel traff blinken og var tydelig stolt. Det er nemlig ikke så lett å kaste med øks som det kanskje kan se ut som.

Traff blink med øksa på Sommercamp i Skotselv

Gabriel viser stolt fram blinken og øksa som satt der den skulle. Han er en av 21 unge eikværinger som er med på sommercamp i Skotselv denne uka i regi av BraTur og Kiwanis.
Annonse

Øksekasting, spikking med kniv, tenne opp bål og mye annet står på programmet under ukas sommercamp i Skotselv. 21 barn fra hele kommunen er med på opplegget i regi av den lokale arrangøren BraTur. Bak det hele står Kiwanis, som søkte – og fikk – midler til å arrangere sommeraktiviteter for barn i samråd med Øvre Eiker Idrettsråd.

Som kjent er det bevilget over to millioner kroner til sommeraktiviteter for barn og ungdom i Øvre Eiker denne sommeren. Mye er bevilget over kommunens ordinære budsjett, mens staten har skutt inn over én million kroner for å gjøre denne koronasommeren litt bedre enn de fleste.

Annonse

Men forutsetningen for at det skulle deles ut penger til ulike tiltak, var at det var en frivillig organisasjon som sto bak. Derfor har nå idrettslag og klubber rundt om i kommunen satt i gang en rekke aktiviteter og mange hundre unger får dermed en bedre sommerferie enn de ellers ville ha fått. Klubbene kan så igjen kjøpe tjenester fra private tilbydere slik det gjøres i Skotselv.

F.v. Anders, Isak, Kelvin og Gabriel får her undervisning av Tor-Arne Andreassen om hvordan de skal tenne opp et bål selv med våt ved. Det er ikke så lett å få til, men med noen triks fungerer det gjerne.

Helt gratis
Sommercampen på den gamle Bakke-banen i Skotselv startet opp i går mandag. Og alt sammen er gratis. Det var en av forutsetningene som kommunestyret bestemte da de fordelte bevilgningen fra staten. Campen vi vare uka ut og med høydepunktet torsdag da alle blir oppfordret til å sove ute – enten i telt eller i ei hengekøye i skogen.

– Jeg tror ikke alle kommer til å være med på overnattingen da det kan være litt skummelt, men her skal vi passe godt på alle sammen, sier Terje Bergan i BraTur.

Han driver selskapet sammen med Tor-Arne Andreassen, som de fleste unge kjenner fra Ungdomskontakten.

Ingenting er som samling rundt en bålpanne eller bål – selv ikke i sommerferien. Her gir Tor-Arne og Nathalie Lillebuen Kvarme instruksjoner om hvordan vi bør kle oss ute på tur.

Nyttig og spennende
Skal du klare deg i naturen er det enkelte ting du bør kunne. For eksempel å kunne tenne et bål med kun enkle midler. Det er ikke bare lett når skogen er kliss våt etter flere dager med regn. Da gjelder det å kunne noen triks, og nettopp det fikk de lære om i dag av Tor-Arne Andreassen.

Hvordan vi skal kle oss for å unngå å fryse og å bli våte sto også på planen i dag. Her hadde Tor-Arne fått med seg Nathalie Lillebuen Kvarme som hjelper og ei dokke som så ut til å ha det litt kaldt.

Selv om det er mye nyttig ungene kan lære seg denne uken, er også det sosiale aspektet minst like viktig dette året. De blir kjent med andre, får være sammen med nye og kanskje få nye vennskap som varer.

Men de får også lære om natur og bruk av naturen gjennom jakt og fiske. At kjøttet vi spiser ikke vokser i kjøledisken på butikken, men faktisk kommer fra dyr, er ikke like opplagt for alle.

Heller ikke det å skulle flå en hare eller ei rype er veldig naturlig for de fleste. Men nettopp det står på programmet onsdag og ikke alle var like begeistret for den tanken.

Det er mye å lære i skogen og hvordan vi tar vare på naturen. Terje Bergan har drevet med slike kurs i mange år.

Herebrusand som base
Det gamle klubbhuset til Bakke IF på Herebrusand like ved Bakke kirke er basen til BraTur. Her har de alt utstyr samlet på ett sted og har de aller fleste aktiviteter. Ettersom gressmatta er godt tatt vare på kan det fortsatt spilles fotball her kombinert med andre aktiviteter.

Tidligere har BraTur hatt en rekke turer og basert virksomheten sin på reiseopplevelser og aktiviteter. Men med ny samarbeidspartner og koronasituasjonen, er driften nå lagt til Bakkes gamle anlegg og i områdene rundt.

Og det er ikke bare ungdom som kan nyte godt av dette tilbudet. Fra januar i år er det kommet i stand et samarbeid som innbefatter også pensjonister som får noen spesielle opplevelser og turer.

Kaste med løks er ikke lett – og i hvert fall ikke med denne spesialøksa til flere tusen som Terje Bergan har kjøpt inn.
Nesten blink på dette kastet. Men det gjelder å prøve om og om igjen.
Bålplassen er stedet for gode samtaler om alt mulig rart.
Tore Brynslund (f.v.) og Tore Hoen fra Kiwanis sammen med Terje Bergan og Tor-Arne Andreassen. Det er klubben som har kjøpt dette opplegget fra BraTur med blant andre statlige tilskuddsmidler for denne sommeren.
Del:
Annonse