20. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Mange planlegger å gifte seg denne sommeren og den kommende høsten. Da er det mye som skal sjekkes opp og være på plass. (Foto: NTB/Shutterstock)

Flere planlegger å gifte seg i år: Dette må du huske på før du sier ja

Samfunnet åpner endelig gradvis opp igjen – og mange planlegger å gi sin utkårede et rungende ja i løpet av året. Her er hva du må huske på før den store dagen.
Annonse

Etter nok en usikker vår for å planlegge arrangement og reiser, har antallet søknader om prøvingsattester ligget noe lavere enn normalt. Skatteetaten erfarer at antallet søknader om prøvingsattester nå øker igjen i takt med åpningen av samfunnet og mulighetene for å gjennomføre større bryllup.

– Siden pandemien startet har vi sett en nedgang i antall søknader om prøvingsattest, forteller Elin Imsland, avdelingsdirektør for Folkeregisteret i Skatteetaten.

Annonse

Skatteetaten behandler i snitt 1.500 søknader i måneden og det er vanligvis flest prøvingsattester i mars, april, mai og juni.

Selv om antallet ikke er helt tilbake på tidligere nivåer ennå, peker pilene oppover.

– Antall søknader om prøvingsattester ligger fortsatt noe lavere enn 2019, som var et normalår, men nå ser vi at antall søknader øker igjen. I april og mai var det en liten økning sammenlignet med mai i fjor, og vi tror vi kommer til å se at økningen fortsetter utover sommeren, sier Elin Imsland.

Prøvingsattesten er gyldig i fire måneder
Når du skal gifte deg må du ha en godkjent prøvingsattest. Prøvingsattesten viser at dere oppfyller vilkårene for å inngå ekteskap, og er gyldig i fire måneder fra utstedt dato.

Utløpsdatoen på prøvingsattesten er viktig å merke seg hvis dere tidligere har fått en prøvingsattest, men har måtte utsette bryllupet.

– Hvis du tidligere har søkt om prøvingsattest, men har måttet utsette bryllupet, er det ekstra viktig at dere sjekker gyldigheten på prøvingsattesten og andre nødvendige dokumenter i forkant av den store dagen, sier Elin Imsland.

Hvis bryllupet ble utsatt og prøvingsattesten ikke lenger er gyldig, må dere søke om ny prøvingsattest. Det gjør du på samme måte som sist, og du trenger ikke å gi beskjed til Folkeregisteret om at bryllupet ikke ble gjennomført med den første prøvingsattesten.

Begynn i passe god tid
Mange av søknadene om prøvingsattest behandles digitalt og brudeparet kan raskt få en prøvingsattest. I tilfeller hvor det er behov for mer dokumentasjon, for eksempel om en av dere har vært gift tidligere, vil behandlingen av saken kunne ta noen uker lengre tid.

Spesielt i perioder hvor mange planlegger å gifte seg kan behandlingstiden øke noe, da kan det ta fem til seks uker før de får prøvingsattesten.

– De som skal gifte seg i sommer bør søke om prøvingsattest rimelig raskt, mens de som satser på høstbryllup har litt bedre tid på seg, forteller Elin Imsland.

Når du har fått godkjent søknaden om prøving, blir prøvingsattesten sendt til innboksen din i Altinn. Du må selv videresende prøvingsattesten til vigsler før bryllupet.

Husk legitimasjon på bryllupsdagen
På selve bryllupsdagen må dere ha med legitimasjon for at vigsler skal kunne sjekke at det er dere som prøvingsattesten er utstedt til.

Når dere har blitt gift sender vigsler en melding om vigselen til Skatteetaten, og dere vil få en bekreftelse på registrert vigsel i innboksen i Altinn.

Bryllupsreise til utlandet? Husk nytt pass hvis du har endret navn
Det er mye å huske på når du gifter deg – og mange kan derfor glemme at du også må ha nytt pass hvis du har endret navnet ditt. Du må nemlig sørge for at navnet i passet stemmer med navnet på billetten. Hvis ikke kan du få problemer ved innsjekking.

Så hvis dere planlegger en bryllupsreise til utlandet etter å ha byttet navn, må det beregnes inn tid til å fornye passet.

Veiledning på skatteetaten.no
Husk at giftemål også kan påvirke skatten din. I praksis innebærer dette at ektefeller skattlegges sammen for samlet formue. Inntekten skattlegges for hver av dere. Les mer om det på skatteetaten.no.

Her finner du vår steg-for-steg-guide om veien til ekteskapet: skatteetaten.no/gift

Der finner du også kontaktinformasjon og du kan stille spørsmål blant annet på chat.

Hva er en prøvingsattest?
Skatteetaten behandler saken og skriver ut en såkalt prøvingsattest. Attesten viser at dere oppfyller kravene for å inngå ekteskap. Prøvingsattesten skal dere sende til den som skal vie dere (vigsler). Dersom dere har oppgitt vigslers adresse i egenerklæringen, sender skatteetaten attesten direkte dit.

Når du skal gifte deg, må du ha en godkjent prøvingsattest. Prøvingsattesten viser at du/dere oppfyller vilkårene for å inngå ekteskap og er gyldig i fire måneder fra utstedelsesdato. (Foto: NTB/Shutterstock)
Del:
Annonse