25. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Torsdag 22. juni blir det 10-års markering her ved minnesmerket i Skriverparken. Men det blir visse koronarestriksjoner. (Arkivbilde)

Markerer 10-års dagen for 22. juli med koronarestriksjoner

Torsdag neste uke – den 22. juli – er det 10 år siden bombeattentatet i regjeringskvartalet og massakren på Utøya. Det blir markert over hele landet og i Øvre Eiker blir det en nedskalert markering med visse koronarestriksjoner. Øvre Eiker mistet to av sine innbyggere denne dagen.
Annonse

Øvre Eiker mistet to innbyggere på Utøya i denne massakren. Det var politimannen Trond Berntsen som var innleid som vakt sammen med vekteren Rune Havdal. Begge var blant de første som ble skutt av Anders Behring Breivik. I tillegg ble en ung jente fra Nedre Eiker skadet ha hun hoppet ut av et vindu for å komme seg unna attentatmannen.

Daværende leder i Buskerud AUF, Niclas Tokerud var sammen med Elise H. Lien fra Øvre Eiker. De opplevde de dramatiske timene på Utøya, men ble ikke fysisk skadet. Tokerud fikk varslet sine medlemmer fra Buskerud og sendt dem på sprang og reddet på denne måten trolig en lang rekke liv.

Annonse

25. juli var det stor markering foran rådhuset i Hokksund der blant annet kronprinsesse Mette-Marit kom for å hedre sin avdøde stebror, Trond Berntsen.

Markeringen i Hokksund
Markeringen i Hokksund skjer i Skriverparken ved Nøstetangen norsk glassmuseum. Arrangementet er åpent for alle som ønsker det, men på grunn av koronarestriksjoner, må alle melde seg på via kommunens servicesenter.

Ordfører Knut Kvale og kommunedirektør Trude Andresen ønsker velkommen fra 11.30 og fram til 12.00 da kirkeklokkene over hele landet vil ringe i fem minutter.

Deretter blir det sang ved Jan Morten Helgestad med påfølgende velkomsttale fra ordføreren. Men dagens hovedtaler er Niclas Tokerud som selv var på Utøya denne dramatiske dagen.

Det blir også flere kulturelle innslag, blant annet diktlesning ved Ylva Firing før det hele avsluttes med blomsterpålegging ved minnesmerket i Skriverparken. Hele arrangementet er beregnet å ta halvannen time.

Etter at det offisielle programmet er slutt blir det servering av kaffe mm i regi av Nøstetangen og arbeiderbevegelsen i Sorenskrivergaarden.

Du kan lese hele programmet for 10-års markeringen nasjonalt HER

Hvert år har det vært en markering ved minnesmerket i Hokksund, men i år regner kommunen med at det blir langt flere som kommer og ber om påmelding til kommunens servicesenter på grunn av smittevernhensyn.
Niclas Tokerud og Elise H. Lien dagen etter massakren på Utøya. Begge kom fysisk uskadet fra tragedien som rammet mange av deres AUF-venner.
Del:
Annonse