2. mars 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Magda Nawrocka, anbefaler at du går til en veterinær eller hundefrisør for å få hjelp hvis du er usikker på hvordan flåtten skal fjernes.

Høysesong for flått: Oppfordrer dyreeierne til å være ekstra oppmerksomme

Det er høysesong for flått, og kjæledyrene er som magneter for de små krypene. En fersk undersøkelse viser at over fire av ti nordmenn synes det er vanskelig å fjerne flått på sin firbeinte venn. Ifølge hundespesialisten bør flåtten fjernes så fort som mulig – og i én bevegelse.
Annonse

Flåttsesongen i Norge strekker seg fra april til november, men det er i sommermånedene kjæledyrene oftest blir bitt. Årsaken til det er at kjæledyrene tilbringer mer tid i skog og mark om sommeren. Hunder og katter som oppholder seg i områder med mye flått bør derfor sjekkes jevnlig for flått nå i sommermånedene. Hvis du oppdager en flått er det viktig at den fjernes så fort som mulig, og at den fjernes med én sammenhengende bevegelse. 

Ifølge en fersk undersøkelse YouGov har gjennomført på vegne av dyrebutikkjeden Musti, synes over fire av ti kjæledyreiere at det er vanskelig å fjerne flått fra hunden eller katten.

Annonse

Ikke vri og vend
Hundespesialist i butikkjeden, Magda Nawrocka, anbefaler at du går til en veterinær eller hundefrisør for å få hjelp hvis du er usikker på hvordan flåtten skal fjernes. Der kan du få veiledning i hvordan det skal gjøres.

– Det er ikke flåtten i seg selv som er farlig. Men, det er bakteriene og protozoene som noen flått er bærere av. Jo mer vi vrir og vender på flåtten, jo større er sannsynligheten for at potensielle bakterier eller protozo går inn i kjæledyrets blod. Det er derfor det er viktig at vi fjerner flåtten med én bevegelse, sier hun.

Protozoer er encellede parasitter som kan forårsake sykdom.

Flott med flåttfjerner
Nawrocka anbefaler at vi bruker en flåttfjerner, som gjør det enklere å fjerne flåtten på riktig måte.

– Det er viktig å ta flåtten i én bevegelse, og sikre at vi fjerner alt. Dersom vi lar deler av flåtten bli igjen kan det gå infeksjon i det lille såret, sier Nawrocka.

Hun understreker at vi også bør unngå å bruke olje. Årsaken til det er at oljen kan bidra til å gjøre flåtten irritert. Det kan gjøre prosessen med å fjerne den vanskeligere, og øke sannsynligheten for at den frigir bakterier som kan komme inn i kjæledyrets blod. 

Forebygge flått
Hun forteller at noe av det viktigste kjæledyreierne kan gjøre, er å forebygge at kjæledyret får flått. Og at det finnes flere måter å gjøre det på. Nawrocka sier at det finnes alt fra tabletter som veterinæren kan skrive ut, til flåtthalsbånd, biodråper, skjerf og senger som er satt inn med flåttmiddel. 

– Vi anbefaler at du bruker flere ting samtidig. Særlig i områder hvor flåtten er veldig aktiv. Det finnes så mange ulike typer flått, og de kan være resistente mot forskjellige ting. Hva du kan bruke avhenger også litt av hva slags kjæledyr du har. Det er viktig at metoden du velger er tilpasset kjæledyrets størrelse og pelstype, forteller Nawrocka.

Bakgrunn
YouGov har på vegne av Musti, gjennomført en landsdekkende og representativ undersøkelse om nordmenns kunnskap- og kjæledyrvaner. Undersøkelsen er gjennomført blant kjæledyreiere som har hund, katt og gangere/smådyr. Over 1.400 kjæledyreiere har deltatt i undersøkelsen.

Om hundespesialist Magda Nawrocka
Magda har en mastergrad i dyrepleie fra Warsaw University of Lifescince, med 1 års etterutdanning innen adferd og genetikkstudier for hund. Hun har jobbet med oppdrett hele livet, og har også to års erfaring som hundefrisør i Musti.

Del:
Annonse