23. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Meteorologisk institutt rapporterte på Twitter i dag at Hakavik hadde 88,4 mm nedbør siste døgn og dermed mest i Sør-Norge. Men tallene de brukte var for hele uken – ikke ett døgn.

Ikke nebørsrekord for Hakavik likevel – Meteorologisk brukte feil tall

(Oppdatert kl. 22.30) Synes du det regnet vel tett over Eiker-bygdene i går? Den antagelsen er nå bekreftet av Meteorologisk Institutt. Problemet er bare at de tok feil. De meldte at det kom hele 88,4 mm på målestasjonen i Hakavik i Øvre Eiker torsdag 29. juli og fram til 08.00 i dag. Det var nedbøren for hele siste uke.
Annonse

Den norske sommeren kan være lunefull. Fra 30 grader og strålende solskinn den ene dagen til styrtregn og langt under 20 grader den neste.

Men det er heldigvis ikke ofte det regner så mye som det har gjort de siste dagene. Og mest nedbør i vårt område var det Hakavik som fikk i går. Da bøttet det formelig ned og oversikten til Meteorologisk Institutt viser hele 88,4 mm nedbør i løpet av ett døgn. Problemet er bare at de brukte feil tall.

Annonse

Arne Grimnes har jobben med å sende inn måledata fra stasjonen i Hakavik – en gang i uka. Han fikk ikke tallene til Meteorologisk institutt til å stemme med de han selv sendte inn i dag. Riktignok var det 88,4 mm nedbør – men det var for hele siste uke. Torsdag og natt til fredag kom det 46,7 mm og dermed var det Rena som ble «nedbørsvinner» med 52 mm.

Kommer mer
Og det skal ikke gi seg med regnvær på det første. Etter en solfylt fredag med nær 30 grader i Eiker-bygdene, er det igjen varslet nedbør – og det kan komme mye. Varsom.no har nemlig sendt ut nytt farevarsel på gult nivå for styrtregn.

Det er ventet å komme sent lørdag ettermiddag og vil vare til tidlig søndag morgen. Som vanlig tas det forbehold om lokale forskjeller, men sannsynligheten for at dette skal inntreffe er over 50 prosent, sier varselet.

I tillegg varsler Yr.no om mye lyn og torden over Eiker-bygdene lørdag og søndag i tillegg til regn, men her er nedbørsvarselet rimelig moderat i forhold til mengdene vi fikk i går.

Det er sendt ut nytt farevarsel for lørdag ettermiddag til tidlig søndag om mer styrtregn. Ingen fare for tørke med det første over Eiker-bygdene i hvert fall.
Del:
Annonse