23. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Leder for utredning i Fremtind, Roy-André Sørheim Lyngbø, sier de anmelder alle som blir tatt for svindelforsøk.

Dyr svindel: Meldte luksusveske stjålet – la vesken ut på Finn.no

En luksusveske, en diamantring og et par øredobber ble meldt stjålet til forsikringsselskapet. Forsikringskunden satt igjen med en stor bot og 15 dagers betinget fengsel for forsikringssvindel.
Annonse

I fjor sommer meldte kunden til forsikringsselskapet Fremtind, tyveri av en Yves Saint Laurent håndveske til nær 12.000 kroner, en kostbar diamantring og et par øredobber – til et samlet krav 35.650 kroner.

– Vår saksbehandler gjorde et søk på Finn.no og fant ut at tilsvarende veske lå ute til salgs, på samme adresse. Kunden erkjente til slutt at vesken ikke hadde blitt stjålet, og dermed sådde vi også tvil om diamantringen og øredobbene virkelig var stjålet, sier Roy-André Sørheim Lyngby, leder for utredning i selskapet.

Annonse

Forsikringskunden ble politianmeldt. Vedkommende endte opp med å bli dømt til 15 dagers betinget fengsel, og fikk i tillegg en bot på 15.000 kroner. Den domfelte er også naturligvis uønsket som kunde i Fremtind for all fremtid.

Politianmelder alt som oppdages
– Forsikringssvindel forstyrrer spleiselaget som forsikring er og det gir dyrere forsikring for alle. Vi har nulltoleranse for svindel fordi det rammer kundene våre. Derfor politianmelder vi alle svindelforsøk vi oppdager, sier Lyngbø.

I dommen fra tingretten står det:
«Det taler for streng straff at forsikringsordninger bygger på tillit og finansieres av et fellesskap. Forsikringsbedrageri er også vanskelig å avdekke. De utgjør et betydelig samfunnsproblem og fører til at forsikringsutgiftene for allmennheten blir større enn de burde ha vært. Allmennpreventive hensyn veier derfor tungt og det er nødvendig med en følbar reaksjon for at straffen skal virke avskrekkende».

Fremtind opplever at politiet prioriterer svindelsaker høyere enn før. Det gjør at flere får strafferettslig pålegg som bot og fengsel.

Vil få folk til å tenke seg om
– Når vi politianmelder alle svindelforsøk håper vi å skape en preventiv effekt. Vi tror det vil få folk til å tenke seg om en ekstra gang før de gjør seg til kriminelle, ofte for relativt små beløp. For de som blir domfelt er konsekvensene store, men det er rettferdig for majoriteten som ikke jukser, sier Lyngbø.

Fremtind avdekker forsikringssvindel for om lag 75 millioner kroner hvert år. I snitt ligger svindelsakene på livsforsikring på millionbeløp, mens tilfellene innenfor skadeforsikring ligger på rundt 200.000 kroner.

En kunde meldte denne vesken stjålet, men la den ut til salgs på Finn.no. Det var en tabbe som kostet vedkommende dyrt.
Del:
Annonse