22. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Folkeopplysning fra banken din: Hva er egenkapital?

ANNONSØRINNHOLD: Egenkapital er det du eier og kan bruke til å kjøpe deg bolig for. Det kan enten være de pengene du har på en vanlig bankkonto, en sparekonto eller en aksjesparekonto eller fond. Det kan også være verdien på noe du skal selge for å finansiere et nytt boligkjøp.

For eksempel den boligen bor i eller en hytte. Dersom du har fast eiendom du skal selge, vil den verdien du har til egenkapital være eiendommens verdi minus et eventuelt lån du har på den.

Du må ha minimum 15 prosent i egenkapital, sett i forhold til boligens verdi, for å få boliglån. Jo høyere prosentandel egenkapital du har, jo bedre betingelser kan du få. Når du skal kjøpe bolig påløper det kostnader til dokumentavgift og gebyrer, dette må du sette av penger til for å betale og kommer i tillegg til egenkapitalen.

Boliglånskalkulator
Når du har fått oversikt over hva du har i egenkapital kan du bruke lånskalkulatoren vår til å beregne hvor mye du kan kjøpe for, hvor mye du må låne og hva det vil koste deg i måneden. Det er greit å merke seg at renten du ser i lånekalkulatoren kun er veiledende. Enhver lånesøknad behandles individuelt og er avhengig av flere ting enn bare at du oppfyller kravet til egenkapital.

Hvordan spare til egenkapital
Å spare penger til det du ønsker deg er alltid smart, enten det er klær, reise eller bolig. Det er formålet med sparingen som avgjør hvilken spareform som passer best. Når det gjelder sparing av egenkapital til bolig er Boligsparing for Ungdom (BSU) en veldig god start. Det er en spareform som gir deg bankens beste rente i tillegg til at du får skattefradrag dersom du har jobb og betaler skatt. 

Tiden du har til rådighet før du skal kjøpe noe, hvor mye du trenger i egenkapital og hvor mye du kan spare i måneden avgjør hvilken sparemåte som passer best for deg. Begynn å spare penger jevnlig og gjerne med automatisk overføring fra lønnskontoen, da vil du se at sparing er morsomt og at du har drømmen innen rekkevidde.

Hva betyr belåningsgrad, kausjon, og gjeldsgrad?
Det er ikke hver dag du låner penger til å kjøpe bolig. Derfor kan det være vanskelig å forstå alle ordene som blir brukt når vi skal forklare hva som inngår av forpliktelser og regler for lån av penger i bank eller annen finansinstitusjon.

Å vite hva ordene betyr har avgjørende betydning for økonomien din, og vi har derfor samlet noen av de meste brukte ordene og forklart hva det betyr for deg. Det gjør vi for at du skal være trygg på hva de innebærer og fordi vi ønsker at du skal ha full kontroll over din egen økonomiske situasjon. Les mer her.

Denne artikkelen er bestilt av Sparebanken Øst.

Del: